© Greta Hoffman

Wat moet je doen met je oude potgrond? "Gooi bij GFT of hergebruik in je tuin"

Om de zoveel tijd hebben je planten nood aan een verse lading potgrond. Goed voor je planten, maar wat doe je met de oude potgrond? Er zijn verschillende opties, zegt Jan Verheyen van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. "Je kan kleine hoeveelheden gewoon in je gft-bak gooien."

Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie. Gooi je oude potgrond dus nooit bij het restafval.

Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt. Vanaf volgend jaar zijn lokale besturen trouwens verplicht om gft-inzameling te organiseren. Desnoods kan je er ook mee naar het recyclagepark, maar hou er rekening mee dat dat duurder kan zijn dan huis-aan-huis inzameling.

"Geen paniek als er nog wat wortels of blaadjes in de kluit zitten", zegt Jan Verheyen van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. "Dat mag allemaal binnengebracht worden als groenafval. Zand, aarde of stenen horen daar wel niet thuis."

Zand, aarde of stenen zijn geen groenafval, potgrond is dat wel"

Jan Verheyen, OVAM

Je hoort het, potgrond is niet hetzelfde als aarde. Let dus op dat er geen gewone aarde onder de potgrond gemengd is, want een containerpark heeft geen vergunning om "grond" te verwerken. Het zal dus alle gewone aarde weigeren als groenafval. "Grote hoeveelheden grond of aarde kan je alleen verwerken in je eigen tuin of kan je door een aannemer laten verwijderen."

Nog beter? Hergebruiken!

Heb je een tuin? Geef je oude, verarmde potgrond dan een nieuw leven. Gebruik de potgrond om putten te dempen en lager gelegen plaatsen in je tuin te verhogen. Of meng er compost onder en laat hem een winter lang buiten in de vrieskou. Zo breken de cellen goed af en krijg je in het voorjaar nieuwe, fijne potgrond.

Meest gelezen