Foto: Andrew Seaman

Helft van kinderen in Europa en Centraal-Azië vaak blootgesteld aan hittegolven: "Ernstige gezondheidsrisico's"

Ongeveer de helft van de kinderen in Europa en Centraal-Azië worden vaak blootgesteld aan hittegolven. Dat blijkt uit een rapport van UNICEF. Naar alle verwachting zal dat aantal de komende jaren alleen nog maar toenemen. "Kinderen zijn extra kwetsbaar voor zulke hittegolven", vertelt Philippe Henon, woordvoerder bij UNICEF. "Politici moeten hier dringend prioriteit aan geven."

Ongeveer de helft van de kinderen die leven in Europa en in Centraal-Azië worden vaak blootgesteld aan hittegolven. In totaal gaat het om 92 miljoen kinderen, het dubbele van het wereldwijde gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van UNICEF. "Voor kinderen kan dat leiden tot ernstige gezondheidsrisico's", vertelt Philippe Henon, woordvoerder bij UNICEF.

Kinderen extra kwetsbaar

Kinderen zijn immers een stuk kwetsbaarder voor zulke hittegolven dan volwassenen. "Ze hebben hun lichaamstemperatuur minder goed onder controle dan volwassenen", vertelt Henon. "Als kinderen te vaak aan hittegolven worden blootgesteld, kan dat leiden tot gezondheidsproblemen als hitteletsels, astma, infecties aan de luchtwegen, hart- en vaatziektes en allergieën. Ze kunnen zich ook minder goed concentreren op school."

Zuigelingen en jonge kinderen lopen het meeste risico tijdens hittegolven omdat hun lichaamstemperatuur aanzienlijk hoger ligt en sneller stijgt dan die van volwassenen.

Wanneer spreken we van een hittegolf?

Elke periode van 3 dagen of meer waarin de maximumtemperatuur elke dag in de top 10 procent van het lokale 15-daagse gemiddelde ligt, wordt gezien als een hittegolf. Wie gemiddeld 4,5 keer per jaar in contact komt met zulke temperaturen, wordt "vaak blootgesteld" aan hittegolven.

Volgens het rapport van UNICEF zullen die gezondheidsproblemen alsmaar vaker voorkomen, omdat ook hittegolven door de klimaatopwarming frequenter worden. Ook zullen de hittegolven steeds langer duren en pieken de temperaturen steeds hoger.

"Het wordt dringend tijd dat politici kinderen centraal zullen plaatsen in hun beleid", meent Henon. "Er moeten meer middelen vrijgemaakt worden om kinderen te beschermen. Dit moet een politieke prioriteit worden."

Wat kan je doen?

Volgens de meest optimistische scenario's zal de wereldwijde gemiddelde temperatuur tegen 2050 stijgen met ruim anderhalve graad. Volgens voorspellingen van UNICEF zullen alle kinderen in Europa en Centraal-Azië tegen dan vaak blootgesteld worden aan hittegolven. Naar schatting 81 procent zal blootgesteld worden aan hittegolven van lange duur en naar verwachting 28 procent zal blootgesteld worden aan meer ernstige hittegolven.

Wat kan je doen om je kind te beschermen tegen die hoge temperaturen?

  • Zorg voor voldoende hydratatie
  • Blijf in de schaduw of in gekoelde ruimtes
  • Draag lichte kleding en hoofdbedekking
  • Smeer je kinderen voldoende in met zonnebrandcrème
  • Beperk (zware) fysieke activiteiten
  • Laat nooit kinderen alleen in een geparkeerde wagen

Meest gelezen