Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

▶ Amerikaanse senator stopt abrupt met praten en verlaat duidelijk verward persconferentie

Mitch McConnell wordt door zijn collega-senator John Barrasso geholpen nadat hij secondenlang in het ijle had gestaard tijdens een persconferentie.Beeld Getty Images via AFP

De 81-jarige Amerikaanse senator en fractieleider voor de Republikeinen Mitch McConnell is woensdagavond korte tijd weggevoerd nadat hij plots abrupt stopte met praten tijdens een persconferentie in het Capitool. Wat er exact gebeurde, is niet duidelijk, maar McConnell keerde snel terug en zei dat er niets aan de hand was.

Twitter bericht wordt geladen...

Reporters, medewerkers en collega's keken ietwat ongemakkelijk om zich heen toen McConnell in het midden van zijn uitleg tijdens zijn wekelijkse persconferentie plots niet meer leek te weten wat zeggen en stopte met praten. Daarop staarde hij secondenlang voor zich uit zonder nog een spier te verrekken.

Pas na een tiental seconden schoot collega-senator John Barrasso, die ook arts is, McConnell te hulp, nam hem bij zijn elleboog en vroeg hem of hij nog iets wilde zeggen. McConnell reageerde duidelijk verward en werd daarop door zijn medewerkers weggeleid.

McConnell keerde niet veel later terug en zei tegen de journalisten dat hij “in orde” was, maar gaf geen verdere details. Een van zijn medewerkers verklaarde nadien anoniem dat McConnell zich even “licht in het hoofd voelde”.

De 81-jarige McConnell was eerder dit jaar zes weken afwezig dat hij was gevallen en zijn hoofd had gestoten. Daarbij liep hij een hersenschudding en een gebroken rib op. Sinds zijn terugkeer lijkt McConnell meer te stotteren en te aarzelen wanneer hij spreekt, wat al tot vragen over zijn gezondheidstoestand heeft geleid.