Van terugbetaling brillenglazen tot hogere spaarrentes: dit verandert er op 1 augustus

Op 1 augustus treden weer een aantal nieuwe maatregelen en wettelijke beslissingen in werking, gaande van een nieuw parkeerbeleid in Antwerpen tot hogere spaarrentes. Een overzicht.

mts

Nieuw parkeerbeleid in Antwerpen gaat van start

Het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen treedt op 1 augustus in werking. De belangrijkste wijziging is dat bezoekers nog nauwelijks op straat zullen kunnen parkeren in de binnenstad, grosso modo tussen de Leien en Scheldekaaien. Die zone wordt grotendeels voorbehouden voor bewoners en vergunninghouders.

Het doel van het nieuwe beleid is om bijvoorbeeld toeristen in de richting van de parkeergebouwen en ondergrondse parkeergarages te sturen. Dat moet er volgens het stadsbestuur voor zorgen dat het hart van de stad leefbaarder wordt, en dat er minder bezoekers blijven rondrijden op zoek naar een parkeerplaats.

De traditionele automaten waar je kan betalen voor een parkeerplaats zullen verdwijnen, en ook op parkeerapps zal je je wagen niet meer als bezoeker kunnen registreren. Er zijn wel uitzonderingen voor zorgverleners, ondernemers en personen met een handicap. Bewoners zullen een ‘bezoekerspas’ kunnen aanvragen.

LEES OOK. Parkeren in Antwerpen verandert ingrijpend op 1 augustus: alles wat je moet weten over de nieuwe parkeerregeling

© Jan Van der Perre

Meer brillenglazen komen in aanmerking voor terugbetaling

Vanaf 1 augustus komen meer brillenglazen in aanmerking voor terugbetaling door de ziekteverzekering. Op jaarbasis zal het Riziv zo voor ruim tienduizend meer mensen brilglazen kunnen terugbetalen. De brilsterkte die voor een betere tussenkomst in aanmerking komt, wordt naar 7,00 verlaagd.

“Wie een bril nodig heeft, moet die ook kunnen betalen”, vindt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “We verlaagden de drempel voor terugbetaling al een eerste keer in 2021. Nu doen we dat opnieuw. Ook volgend jaar moet de drempel verder naar beneden. Een goed zicht moet evident zijn voor iedereen.”

© Olaf Kraak

De dioptriedrempel voor terugbetaling werd eind 2021 al verlaagd naar 7,75 voor de leeftijdsgroep 18-65. Vanaf 1 augustus ligt de drempel op 7,00.

Voor kinderen jonger dan 18 worden brillenglazen al terugbetaald vanaf 0,00 dioptrie. Voor 65-plussers kunnen multifocale brillenglazen al worden terugbetaald vanaf een dioptrie van 4,25.

Enkel erkende opticiens kunnen de brillenglazen voorschrijven en afleveren. Het gaat om een volledige terugbetaling voor mensen zonder voorkeursregeling bij een geconventioneerde opticien en voor mensen met voorkeursregeling bij een (geconventioneerde of niet geconventioneerde) opticien. De terugbetaling zonder voorkeursregeling bij een niet-geconventioneerde opticien is 75 procent.

BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Beobank verhogen spaarrente

Grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en ING verhogen op 1 augustus de rente op spaarrekeningen. Ook bij het kleinere Beobank is er een verhoging van de spaarrente.

Bij Fortis gaat de basisrente van de gewone spaarrekening omhoog van 0,15 naar 0,25 procent, en de getrouwheidspremie stijgt van 0,10 naar 0,25 procent. Op de spaarrekening Plus van Fortis is de stijging van de rente iets sterker: de basisrente blijft op 0,50 procent liggen, maar de getrouwheidspremie gaat omhoog naar 1 procent. Die spaarrekening is beperkt tot maximaal 100.000 euro. Ook Fortis-dochters Fintro en Hello bank! bieden die spaarrekening Plus aan.

KBC biedt de klanten vanaf augustus op gewone spaarboekjes een basisrente en een getrouwheidspremie aan van telkens 0,45 procent. De totale rente gaat zo van 0,60 procent naar 0,90 procent. Start2Save-rekeningen brengen meer op (1,50 procent), maar klanten kunnen er maximaal 500 euro per maand op storten.

LEES OOK. Nog eens vier banken trekken spaarrente op, maar om het hoogste rendement te halen moet je al heel goed opletten

In de loop van juli kondigde ook ING als laatste van de grootbanken een renteverhoging aan. De basisrente op de ING Spaarrekening stijgt van 0,35 procent naar 0,45 procent. De getrouwheidspremie stijgt naar 1,05 procent.

Bij ING Tempo Sparen (maximaal 500 euro per maand) gaat de rente fors de hoogte in: de basisrente stijgt van 0,70 procent naar 0,75 procent en de getrouwheidspremie naar 1,50 procent. Samen is dat 2,25 procent.

ING-klanten die nog een oude spaarrekening hebben bij ING blijven achter met een lagere vergoeding. De basisrente stijgt van 0,40 naar 0,55 procent en de getrouwheidspremie naar 0,15 procent.

Bij Beobank, tot slot, gaat de basisrentevoet op de klassieke spaarrekening van 0,30 procent naar 0,45 procent. De getrouwheidspremie op die rekening springt naar 0,45 procent.

De banken staan onder druk om hun rentes te verhogen. Een hele resem banken heeft de afgelopen tijd renteverhogingen doorgevoerd. Enkele kleinere banken bieden intussen meer dan 2 procent rente op spaarrekeningen zonder extra voorwaarden.

Zwitsers wegenvignet kan online aangekocht worden

En nog een tip voor wie deze zomer nog op vakantie trekt naar Zwitserland: het wegenvignet voor dat land kunt u vanaf 1 augustus ook online aankopen. Het vignet is niet gekoppeld aan een voertuig, maar aan de nummerplaat. “Die oplossing is voordelig voor wie rondrijdt met verwisselbare nummerplaten en voor wie in de loop van het jaar een nieuwe auto koopt”, laat de Zwitserse regering weten. Ook buitenlandse auto’s die de Zwitserse snelwegen gebruiken, moeten over zo’n vignet beschikken.

Via vignetteswitzerland.com kunnen automobilisten het nieuwe e-vignet aankopen. Net zoals het traditionele vignet, dat achteraan de voorruit wordt gekleefd, zal ook het e-vignet 40 Zwitserse frank (ongeveer 42,5 euro) kosten.

Het vignet is 14 maanden geldig, van 1 december van het voorgaande jaar tot eind januari van het jaar erop.

Het traditionele en het elektronische vignet zullen in eerste instantie naast elkaar gebruikt kunnen worden. De Zwitserse regering is van plan de vignettensticker af te schaffen zodra die minder dan 10 procent uitmaakt van alle verkochte vignetten.

© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER