De Oekraïners claimen een dorp in het zuidoosten heroverd te hebben.
Volledig scherm
De Oekraïners claimen een dorp in het zuidoosten heroverd te hebben. © Twitter

HERLEES. Oorlog Oekraïne. Zelensky: "Dorp in zuidoosten van land heroverd”

Het Oekraïense leger heeft het dorp Staromajorske, in het zuidoosten van het land, heroverd op de Russische troepen. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op sociaalnetwerksites. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

17:23 27-07-2023

Rusland zet nog een derde rechter van Internationaal Strafhof op lijst met gezochte personen

Rusland heeft rechter Tomoko Akane van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag op de lijst met gezochte personen geplaatst, als reactie op het arrestatiebevel voor Russisch president Vladimir Poetin. Moskou zegt niet welke Russische strafwet de rechter zou hebben overtreden.

De rechter maakte deel uit van het ICC-team dat arrestatiebevelen uitvaardigde tegen Poetin en Maria Lvov-Belova, de Russische kinderrechtencommissaris, vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne.  De beschuldigingen betreffen deportaties van kinderen uit door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. 

Moskou ontkent dat er misdaden zijn gepleegd en spreekt over evacuaties. Ook zegt Rusland dat de beschuldigingen van nul en generlei waarde zijn, want het land is geen lid van het ICC en erkent de bevoegdheid van het strafhof dus niet.

In mei had Rusland ook al arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan, en rechter Salvatore Aytala. Naar een andere rechter, Sergio Gerardo Ugalde Godinez, voeren de Russische autoriteiten een onderzoek.

17:16 27-07-2023

Rusland zet nog een ICC-rechter op lijst met gezochte personen

Rusland heeft rechter Tomoko Akane van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag op de lijst met gezochte personen geplaatst, als reactie op het arrestatiebevel voor Russisch president Vladimir Poetin. Moskou zegt niet welke Russische strafwet de rechter zou hebben overtreden.

De rechter maakte deel uit van het ICC-team dat arrestatiebevelen uitvaardigde tegen Poetin en Maria Lvov-Belova, de Russische kinderrechtencommissaris, vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne.  De beschuldigingen betreffen deportaties van kinderen uit door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. 

Moskou ontkent dat er misdaden zijn gepleegd en spreekt over evacuaties. Ook Rusland zegt dat de beschuldigingen van nul en generlei waarde zijn, want Rusland is geen lid van het ICC en erkent de bevoegdheid van het strafhof dus niet.

In mei had Rusland ook al arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan, en rechter Salvatore Aytala. Naar een andere rechter, Sergio Gerardo Ugalde Godinez, voeren de Russische autoriteiten een onderzoek.

14:23 27-07-2023

Oekraïens parlement verlengt krijgswet tot half november

Het Oekraïense parlement heeft de krijgswet en de verplichte mobilisatie met negentig dagen verlengd. De maatregelen zullen van kracht blijven tot half november. Een tweederdemeerderheid stemde voor beide wetten.

Onmiddellijk na de Russische invasie op 24 februari 2022 werd de krijgswet of staat van beleg ingevoerd. Vanwege de mobilisatie mogen Oekraïense mannen van dienstplichtige leeftijd tussen 18 en 60 jaar enkel in uitzonderlijke gevallen het land verlaten. Zonder verlenging zou de staat van beleg op 18 augustus afgelopen zijn.

AFP
© AFP
12:37 27-07-2023

Poetin belooft gratis graanlevering aan 6 Afrikaanse landen

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag de Afrikaans-Russische top geopend met de belofte aan zes Afrikaanse landen gratis graan te zullen leveren. Zo wil hij een vervanging bieden voor het Oekraïense graan waarvan hij zelf de uitvoer blokkeert. "In de maanden die komen, zullen we in staat zijn om gratis leveringen van 25.000 tot 50.000 ton graan te verzekeren aan Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea", zei hij tijdens zijn openingstoespraak, die op de Russische televisie werd uitgezonden.

Poetin is gastheer van de top met Afrikaanse leiders in de Russische stad Sint-Petersburg. Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van de graanexport uit Rusland en Oekraïne, dus de levering ervan staat voor die landen hoog op de agenda.

"Rusland blijft een betrouwbare leverancier van voedsel aan Afrika", zei hij ook. Volgens de Russische leider is de Russisch-Afrikaanse handel in de eerste helft van het jaar met 35 procent gegroeid, ondanks de sancties. Rusland wordt ook beschouwd als de grootste wapenleverancier van Afrika.

Rusland richtte de afgelopen dagen het vizier op de Oekraïense haveninfrastructuur. Kiev beschuldigt Moskou ervan om de export van Oekraïens graan voor langere termijn onmogelijk te willen maken. De aanvallen begonnen kort nadat Rusland had beslist de graandeal met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties te beëindigen. Die deal maakte de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk.

Het westen beschuldigde de Russische president ervan "met honger te spelen" in Afrika door uit het graanakkoord te stappen. Dat veroorzaakte nieuwe onzekerheid op de globale voedselmarkten. Oekraïne is immers een grote uitvoerder van maïs, tarwe en andere granen. Poetin eist dat de westerse sancties worden versoepeld. Volgens hem hinderen die sancties de uitvoer van het Russische graan en kunstmest.

Poetin op de Afrikaans-Russische top vandaag.
Poetin op de Afrikaans-Russische top vandaag. © AFP
12:10 27-07-2023

Wagnerbaas Prigozjin duikt voor de eerste keer sinds muiterij op in Rusland

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin is gespot in de Russische stad Sint-Petersburg, dat meldt 'CNN' op basis van berichten in de Russische media. Hij zou een ontmoeting hebben gehad met een vertegenwoordiger van de Centraal-Afrikaanse Republiek in de marge van de Rusland-Afrika-top. 

Het doen en laten van de in ongenade gevallen baas van het huurlingenleger blijft een mysterie. De Wagnerbaas repte sinds de kortstondige muiterij eind juni met geen woord over waar hij zich nu bevindt, iets wat nog altijd onduidelijk is.

Prigozjin zou een week geleden voor het eerst in het openbaar gezien zijn, maar dan in Wit-Rusland tijdens een bezoek aan zijn huurlingen. Midden juli verscheen er ook een weinig verhullende foto in zijn onderbroek op een veldbed in een Wit-Russische tent. 

Het is echter moeilijk te achterhalen hoe actueel de beelden zijn, ook het Krelin verstrekt sinds de mislukte opstand geen informatie over Prigozjins verblijfplaats. 

Jevgeni Prigozjin.
Jevgeni Prigozjin. © RV
12:04 27-07-2023

Nieuwe Russische aanvallen duwen graanprijs verder omhoog

De graanprijs is verder opgelopen tot het hoogste niveau in vijf maanden door nieuwe Russische aanvallen in en rond Oekraïense havens. Eerder deze week werd het basisvoedsel ook al flink duurder doordat Rusland de Oekraïense havenstad Odessa herhaaldelijk onder vuur heeft genomen. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan haveninfrastructuur aan te vallen om de export van graan voor langere termijn onmogelijk te maken.

De aanvallen begonnen kort nadat Rusland besloot de graandeal met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties te beëindigen. Daardoor kan er geen graan meer worden uitgevoerd over de Zwarte Zee.

Vandaag werd graan op de belangrijke goederenbeurs in Chicago 2,5 procent duurder. De prijzen van het basisvoedsel zijn uiterst gevoelig voor nieuws over Russische aanvallen op Oekraïense havens door het wereldwijde belang van de aanvoer van gewassen uit het gebied rond de Zwarte Zee.

De goede vooruitzichten van de graanoogsten op het noordelijk halfrond deze zomer houden de prijsstijging daarbij nog enigszins beperkt. Zo verklaarde de president van de Russische Graanunie dat Rusland in het nieuwe seizoen zo'n 60 miljoen ton graan zou kunnen leveren.

Rusland heeft in negen dagen tijd 26 doelen getroffen in en rond Oekraïense havens. De laatste aanvallen komen op het moment dat president Vladimir Poetin gastheer is van een top met Afrikaanse leiders in de Russische stad Sint-Petersburg. Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van de graanexport uit Rusland en Oekraïne en de levering van het basisvoedsel zal dan ook voor die landen hoog op de agenda staan.

09:17 27-07-2023

Twee doden bij Russische raketaanvallen

Rusland heeft 's nachts een raketaanval uitgevoerd op de haveninfrastructuur in de Oekraïense regio Odesa. Daarbij is een bewaker gedood en een vrachtterminal beschadigd, aldus de gouverneur van de regio. De Russen vuurden raketten af vanaf een onderzeeër in de Zwarte Zee, stelt gouverneur Oleg Kiper.

Natalia Humeniuk, woordvoerster van het zuidelijke militaire commando van Oekraïne, stelt dat een nachtelijke onweersbui Rusland had geholpen bij de aanval. "De vijand maakte gebruik van de weersomstandigheden en lanceerde de raket tijdens het onweer en de wind en op een extreem lage hoogte om het moeilijker te maken om ze te zien", zegt ze volgens Reuters.

De Oekraïense luchtmacht was niet in staat om de raketten neer te schieten, hoewel de militairen 's nachts wel acht drones hadden neergehaald in andere regio's van Oekraïne. De havens van Odesa zijn regelmatig doelwit geweest van Russische aanvallen sinds Moskou zich vorige week terugtrok uit het graaninitiatief voor de Zwarte Zee. 

In het noordoosten van Oekraïne kwam een 74-jarige vrouw om het leven tijdens een nachtelijke aanval op Kivsjarivka, in de oblast Charkiv. Een bom viel er op een appartementsgebouw met vijf verdiepingen. Vier andere bewoners raakten volgens de gouverneur van de regio gewond. 

09:12 27-07-2023

Oekraïne voert "intense en massale aanvallen" uit in Zaporizja

Oekraïne is een 'significante operatie' aan het uitvoeren in het zuidoosten van het land, in de oblast Zaporizja, dat meldt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). Desondanks blijft de terreinwinst voor de Oekraïense strijdkrachten beperkt en Rusland zou erin zijn geslaagd om weerwerk te bieden en de Oekraïense terug te duwen. 

08:32 27-07-2023

KIJK. "Ze bevestigen mijnen aan vermoorde burgers en kinderbedjes”

Hondenkennels, kinderbedjes, drinkbekers. Geen plek is te gek voor de Russen om er een boobytrap van te maken en Oekraïners de dood in te lokken. Dat vertelt Oleksandr Dvoretskyi, het hoofd van de ontmijners in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson. Lees hier meer.

08:16 27-07-2023

"Hoofdaanval van tegenoffensief begonnen"

Oekraïense troepen hebben hun tegenoffensief opgevoerd na twee maanden van kleine overwinningen. Ze hebben een nieuwe aanval ingezet in het zuiden van het land en zijn dichter bij de felbevochten oostelijke stad Bachmoet gekomen.

De New York Times citeerde anonieme functionarissen van het Pentagon die zeiden dat de 'hoofdaanval' van het tegenoffensief nu was begonnen, waarbij het Oekraïense leger duizenden in het Westen getrainde en uitgeruste versterkingen naar een vermeende zwakke plek in de Russische verdediging in de regio Zaporizhzhia heeft gestuurd.

Een officiële bevestiging van Oekraïense zijde is er niet, maar president Volodymyr Zelensky zei gisterenavond wel dat er "zeer goed nieuws is gekomen van het front". Meer details gaf de president niet, maar hij zei wel dat er snel meer nieuws zou volgen.

Igor Konashenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, sprak woensdag al van een 'massale' aanval en hevige gevechten ten zuiden van de nederzetting Orikhiv, maar hij zei dat de aanval was afgeslagen. De Russische militaire blogger Rybar beschreef echter een; aanval door meer dan 80 pantservoertuigen, waaronder tanks, infanteriegevechtsvoertuigen, gepantserde personeelsvoertuigen en gevechtsvoertuigen' en voegde eraan toe dat Oekraïense troepen erin geslaagd waren 'in drie gebieden door te dringen ... [te midden van] hevige gevechten', meldt The Guardian.

06:33 27-07-2023

Kim Jong-un ontvangt Russische minister van Defensie

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in Pyongyang de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu ontmoet ter gelegenheid van de verjaardag van het einde van de gevechten tussen de twee Korea's (1950-1953), zo meldden staatsmedia vandaag. Lees hier meer.

03:35 27-07-2023

Tweedaagse Rusland-Afrika-top van start in Sint-Petersburg

Delegaties van 49 Afrikaanse landen zijn vandaag en morgen aanwezig bij de tweede Rusland-Afrika-top in de Russische stad Sint-Petersburg. Er zal daar onder meer worden gesproken over de oorlog in Oekraïne. Vrijdag ontmoet president Vladimir Poetin onder anderen de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Ethiopische premier Abiy Ahmed.

Voor veel Afrikaanse landen zullen leveringen van graan hoog op de agenda staan. Rusland stapte recent uit de graandeal met Oekraïne. Die deal garandeerde dat Rusland Oekraïense transportschepen met graan niet zou aanvallen. Daardoor kon Oekraïne veilig graan vervoeren over de Zwarte Zee naar andere landen. Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van de graanexport uit Rusland en Oekraïne.

Volgens het Kremlin zijn van zeker zeventien landen staatshoofden en andere hooggeplaatste functionarissen aanwezig bij de top. In 2019 werd de eerste editie van de Rusland-Afrika-top gehouden. Toen waren er van 45 landen topambtenaren aanwezig.

De Russische president Vladimir Poetin met de Ethiopische premier Abiy Ahmed.
De Russische president Vladimir Poetin met de Ethiopische premier Abiy Ahmed. © AP
00:57 27-07-2023

VS gaan Internationaal Strafhof bewijs over oorlogsmisdaden Rusland bezorgen

De Verenigde Staten gaan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bewijs leveren over mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland in de Oekraïne-oorlog. Dat melden Amerikaanse media.

Het bevel komt rechtstreeks van president Joe Biden, melden onder andere 'The New York Times' en 'CNN'. Omdat de VS geen deelnemende partij zijn aan het ICC en er tot dusver niet mee hebben samengewerkt omschrijven Amerikaanse media het initiatief als "historisch".

De Russische president Vladimir Poetin hangt een arrestatiebevel van het ICC boven het hoofd vanwege de illegale deportatie van Oekraïense kinderen. Amerikaanse inlichtingendiensten zouden ook gedetailleerde informatie hebben verzameld over bevelen van Russische beambten om opzettelijk civiele infrastructuur in Oekraïne te beschadigen.

Het Witte Huis heeft de beslissing nog niet bevestigd. Het ICC wordt gefinancierd door voornamelijk westerse mogendheden, vooral de EU, en wordt evenmin erkend door onder meer China en Rusland. Het Amerikaanse Pentagon zou tegen de beslissing zijn, omdat het vreest dat daarmee de deur wordt opengezet naar mogelijke vervolging van Amerikaanse soldaten voor oorlogsmisdaden, bijvoorbeeld in Irak.

23:30 26-07-2023

Oekraïne zegt 36 Russische kruisraketten te hebben onderschept

Rusland heeft woensdagavond een nieuwe reeks aanvallen op Oekraïne gelanceerd. Er werden onder meer raketten afgevuurd op de West-Oekraïense regio Chmelnytsky, waar zich in een militaire luchthaven bevindt. Dat is meegedeeld door de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Jurij Ihnat.

Volgens de luchtmacht werden woensdag in totaal 36 Russische kruisraketten onderschept, onder meer ook boven de regio's Kiev, Charkiv en Dnipro. In het hele land was het luchtalarm van kracht.

De Russische aanval was volgens Oekraïense bronnen vooral gericht op de Sukhoi Su-24-gevechtsvliegtuigen op de militaire luchthaven van Starokostjantyniv. De Oekraïense luchtmacht had met die toestellen verschillende succesvolle aanvallen uitgevoerd op Russische munitiedepots op het geannexeerde schiereiland de Krim.

Sinds de invasie in Oekraïne, in februari 2022, heeft Rusland al verschillende raketaanval op de luchtmachtbasis van Starokostjantyniv uitgevoerd. Het is niet duidelijk of er deze keer schade werd aangericht.

23:30 26-07-2023

Oekraïense inlichtingendienst claimt aanslag op Krimbrug in 2022

De Oekraïense binnenlandse inlichtingendienst heeft woensdag voor het eerst de verantwoordelijkheid opgeëist voor een sabotageoperatie die afgelopen oktober de door Rusland gebouwde Kertsj-brug zwaar beschadigde.

Vasyl Malyuk, het hoofd van de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU), zei dat zijn bureau achter de aanval zat. "Het is een van onze acties, namelijk de vernieling van de Krimbrug op 8 oktober vorig jaar."

De brug die het Russische vasteland met de Krim verbindt, werd in oktober zwaar beschadigd door een krachtige ontploffing, waarbij Russische functionarissen zeiden dat de explosie werd veroorzaakt door een vrachtwagen die ontplofte bij het oversteken van de brug, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

De brug werd deze maand getroffen door een nieuwe aanval, maar Malyuk vermeldde niet wie er achter zat. De 19 kilometer lange Krimbrug over de Straat van Kerch is de enige directe verbinding tussen het transportnetwerk van Rusland en het Krim-schiereiland, dat Moskou annexeerde in 2014.

De brug diende als een cruciale aanvoerroute voor Russische troepen nadat Moskou op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel en vanuit de Krim troepen stuurde om delen van de regio's Cherson en Zaporizja in te nemen.

23:27 26-07-2023

EU verlengt sancties tegen Rusland en voert druk op Wit-Rusland op

De Europese Unie verlengt de sancties tegen ongeveer 1.800 Russen in het kader van de Russische invasie van Oekraïne. Dat zijn de EU-ambassadeurs woensdag overeengekomen, tweet het Spaans voorzitterschap vandaag. Er komen ook bijkomende sancties voor de Russische bondgenoot Wit-Rusland.

De Europese Unie trof ongeziene sancties tegen Russische individuen en bedrijven naar aanleiding van de invasie van Oekraïne begin vorig jaar. De sancties tegen de individuen op de sanctielijst worden nu verlengd tot half maart. Drie namen verdwijnen van de sanctielijst, omdat die personen bij nader inzien weinig te maken hadden met de Russische agressie. Eerder werden de economische sancties al verlengd.

Ook Wit-Rusland is het voorwerp van zware Europese sancties. Het land levert vrije doortocht en andere bijstand aan het Russische leger. Volgens ingewijden zijn de EU-ambassadeurs het woensdag eens geraakt over de bevriezing van de tegoeden van nog eens drie Wit-Russische organisaties en 38 individuen. Eén persoon ontsnapte aan die sancties, op aandringen van Hongarije. Door de weerstand van dat land konden de sancties tegen Rusland volgens bronnen ook niet met langer dan zes maanden worden verlengd.


Gisteren iets gemist? Lees het liveblog van woensdag 26 juli hier terug.

39 reacties

  • Cris Verwilligen

    9 maanden geleden
    Oorlog is het enige spel met verliezers, dat is alles. Maar waar iedereen los over heen gaat: waarom heeft Poetin Oekraïne binnengevallen? En wie heeft akkoorden eerst geschonden? Hij heeft nu een afzetmarkt in Afrika gevonden, dus Afrika en Azië zijn vrienden, welke vrienden heeft Europa? De VS, en daar twijfel ik aan of dat echte vrienden zijn of dat ze ons zien als degenen die altijd de kastanjes uit het vuur moeten halen.
  • GUILLAUME OP DE BEECK

    9 maanden geleden
    Anderhalf jaar geleden werd Oekraïne door het westen nog beschouwd als een corrupte schurkenstaat, en werd Rusland nog gezien als een goede handelspartner. Hoe snel meningen door eigenbelang kunnen veranderen. Het kan verkeren, zei Bredero. Nu is Oekraïne blijkbaar best te pruimen in het westen en is Rusland de baarlijke duivel.
  • Chris

    9 maanden geleden
    Alle hulp stoppen aan Afrikaanse landen die de Russen steunen en gratis graan krijgen. Burgers toegang tot de EU ontzeggen, ze komen tenslotte naar europa en amerika en niet naar putler zijn land als ze vluchten!
  • krista notelaars

    9 maanden geleden
    Rusland blokkeert het graan van Oekraïne en schiet de silo's in vuur, zodat Oekraïne geen uitvoer kan doen, dan levert Poetin gratis graan aan 6 Afrikaanse landen natuurlijk onder voorwaarden om hun grondstoffen goedkoop in te kopen zij bezitten veel grondstoffen om halfgeleiders te maken enz .. de Wagner groep is er alom tegenwoordig en heeft al ruimte vrijgemaakt voor de deal met Rusland waar poetin nu het zaakje vastlegt met ondertekend akkoord.
  • Albert De Cree

    9 maanden geleden
    Toeval? ...Prigozjin, leider van Wagner, ontmoet Afrikaanse leiders in Rusland... Staatsgreep in Niger... buurland van Mali waar Wagner actief is en de grenzen met Mali zo lek zijn als een zeef. Het gratis leveren van graan aan 6 Afrikaanse landen ... met wat mij betreft als doel om Afrika op hun hand te krijgen. Het Westen onderschat wat er op dit ogenblik mondiaal speelt