AFP or licensors

Comeback van acteur Kevin Spacey lijkt zeker na vrijspraak, "maar er zal altijd geurtje blijven hangen"

Kan de Amerikaanse acteur Kevin Spacey, nu hij is vrijgesproken voor seksueel misbruik, meteen terug aan de slag in Hollywood? "Hij zal niet meteen opnieuw op het hoogste niveau schitteren", verwacht filmexpert Lieven Trio. Een comeback van de Oscarwinnaar lijkt hem zo goed als zeker. Al verwacht hij die eerder via Europa dan via Hollywood.

Spacey is gisteren vrijgesproken in de laatste en vijfde rechtszaak die tegen hem liep wegens seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag. In 2018 werden drie andere zaken geseponeerd en in 2022 werd hij vrijgesproken in een andere zaak. "Die volledige vrijspraak is een zuivere basis om zijn verdere carriĆØre op uit te bouwen", zegt Trio in "De ochtend" op Radio 1.

De acteur had eerder al aangegeven dat hij stond te popelen om terug aan de slag te gaan. "Naar eigen zeggen staan regisseurs en producenten klaar om hem opnieuw te casten. Ik ga er dus van uit dat we hem op een of andere manier terug zullen zien, want in theorie is zijn naam nu gezuiverd door die volledige vrijspraak."

In theorie, want de beschuldigingen kunnen volgens de filmexpert wel degelijk aan hem blijven plakken. "Zes jaar lang werd zijn naam erg verdacht gemaakt", zegt Trio. "Er zal altijd een geurtje aan hem blijven hangen. Hij zal niet meteen op het hoogste niveau schitteren." Een topreeks als "House of cards" zal er dus wellicht niet meteen inzitten.

Comeback via Europa?

Vooral Hollywood zal de acteur wellicht nog wat links laten liggen. "Hollywood is best wel conservatief en zeer risico-avers, altijd bang voor grote imagoschade", klinkt het bij de filmkenner. "Ik acht het wel waarschijnlijk dat hij via Europa aan een comeback werkt. Zeker landen als Frankrijk en Italiƫ staan bekend voor een mildere aanpak voor dat soort zaken."

Denk bijvoorbeeld aan regisseur Roman Polanski die de VS verliet na beschuldigingen van seksueel misbruik, maar nadien nog in Europa aan de bak kon. Of recenter naar acteur Johnny Depp die na de mediagenieke rechtszaak met zijn ex Amber Heard, als held werd onthaald op de rode loper van het filmfestival van Cannes. "Ik ben zeker dat Spacey dat ook wel zal proberen."

Zal het publiek Spacey nog lusten na de imagoschade? "Er zijn sowieso nog fans die altijd zijn onschuld hebben volgehouden", zegt Trio daarover. "Anderen zeggen dat ze nooit nog een film van hem willen zien. Ik kan me ook wel inbeelden dat een nieuwe rol voor Spacey best wel tot wat curiositeit zal leiden. Hij geraakt echt nog wel aan de bak."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen