Kunnen de centrale banken alsnog zorgen voor een zachte landing van de economieën?

Inflatie stoppen zonder recessie. Dat is het perfecte scenario voor de westerse centrale banken. Tot nu toe slagen onder meer de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) erin om de rentes te verhogen zonder hun landen in een recessie te duwen.

Waarom is dit belangrijk?

De centrale banken proberen de inflatie naar beneden te krijgen door de rente te verhogen. Dat is niet zonder risico's, want het verstrakkende geldbeleid zet de economische groei onder druk. Niets doen, kan dan weer de inflatie een boost geven. Jerome Powell en Christine Lagarde, zo vaak bekritiseerd omdat ze de inflatie niet zagen aankomen, zijn nu al een paar maanden bezig met een delicate evenwichtsoefening.

In het nieuws: Tot nu toe is er geen sprake van een recessie in de eurozone of VS.

  • Er was even sprake van een milde recessie in de eurozone. Maar de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat toonden aan dat de monetaire unie ternauwernood zo’n scenario kon vermijden
  • Het is vooral symbolisch: in plaats van een krimp van 0,1 procent in het eerste kwartaal was de economie gegroeid met 0,1 procent. Ter herinnering: een recessie wordt gekenmerkt door twee opeenvolgen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer