Hulpdiensten blussen opnieuw mondjesmaat brandend vrachtschip ten noorden van Nederlandse Waddeneilanden: "Stabiliteit bepaalt of blussen mogelijk is"

De hulpdiensten zijn opnieuw begonnen met het blussen van de Fremantle Highway, het vrachtschip dat sinds gisteren voor de Nederlandse kust in brand staat. Vanmiddag waren de bluswerken nog gestaakt, omdat te veel water de stabiliteit van het schip in gevaar brengt. "We moeten voorkomen dat er overbodig veel water aan boord komt. Dit brengt de stabiliteit van het schip in gevaar", meldt de Nederlandse kustwacht.

De brand aan boord van de Fremantle Highway woedt nog volop. De hulpdiensten zijn tot vanmiddag non-stop bezig geweest met het blussen van het schip.

Die bluswerken werden een tijdlang stilgelegd, meldt de kustwacht, omdat de stabiliteit van het schip in gedrang komt. Enkele uren later zijn de hulpdiensten dan toch opnieuw aan de slag om het schip te blussen, al wordt er nu niet continu geblust. "De regie ligt bij het bergingsteam", zegt een woordvoerder van de kustwacht aan de omroep NOS. "Er zijn bergers aanwezig die per moment bepalen of er gekoeld wordt. De stabiliteit van het schip bepaalt of we kunnen blussen." Het kan volgens de kustwacht nog dagen duren voordat de brand gedoofd is.

BEKIJK - Beelden van het brandende schip:

Videospeler inladen...

Meer auto's dan eerder gemeld

Het vrachtschip dobbert op zo'n 16 kilometer ten noorden van het Waddeneiland Ameland. Sleepboten proberen het schip stabiel te houden, zodat het geen lading verliest. De Fremantle Highway heeft meer auto's aan boord dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens de Japanse rederij K Lines gaat het om 3.783 wagens in plaats van de oorspronkelijk gemelde 2.857.

De angst is groot dat het schip kapseist en zinkt. Dan kan een deel van de lading richting de Waddeneilanden drijven. "Het is een werelderfgoedgebied en dat zou kunnen worden beschadigd als daar heel rare, giftige producten in terecht zouden komen", zei Leo Pieter Stoel, de burgemeester van Ameland.

Gisteren hebben reddingsdiensten alle 23 bemanningsleden van boord gehaald. Sommigen onder hen sprongen zelfs van boord en zijn uit het water gehaald. Eén bemanningslid is omgekomen. Hoe dat is kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. Meerdere andere bemanningsleden raakten gewond.

Meest gelezen