VIDEO. Levensgevaarlijke taferelen leveren Tourfavoriete Demi Vollering tijdstraf op, SD Worx is woest: “Dit is komisch”

SD Worx-kopvrouw Demi Vollering (26) kreeg in de vijfde etappe van de Tour de France Femmes een lekke band en werd wel erg opzichtig achter de volgwagen teruggebracht. Dat leverde zelfs ei zo na een valpartij op voor de Nederlandse topfavoriete en dus greep een commissaris op de motor meteen in met een aanmaning aan het adres van chauffeur Danny Stam. Na afloop kreeg Vollering 20 seconden straftijd. En die kunnen bepalend zijn in de eindstrijd om het geel.

Vincent Van Genechten

De beelden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Huh?”, schrok Vollering toen ze het nieuws te horen kreeg van een journalist van Sporza. “Oké. Dat moet dan geweest zijn toen ik lek reed. Ik heb toen even achter de auto gehangen, maar daarna ben ik er voorbijgegaan. Ja… Hey Danny, ik heb 20 seconden straftijd. Heel raar. Die motard? Ik heb er geen gezien toen ik achter de auto zat, dus ik zou het niet weten. Volgens mij heb ik niets verkeerds gedaan. Als je een lekke band hebt… Ik vind het bijzonder. En komisch. Het voelt een beetje vreemd eigenlijk. Maar goed, als ze het zo willen doen. Ik kan er niks aan veranderen.”

Dure seconden?

Voor Vollering telt deze Tour elke seconde. Met Annemiek Van Vleuten is de Nederlandse verwikkeld in een strijd om de eindzege. Door deze straf staat Vollering in het algemene klassement plots 12 seconden achter haar grote concurrente in plaats van acht seconden voor. Niet leuk voor het mentale aspect en al zeker niet als deze seconden straks een rol zullen spelen in de eindafrekening.

“Jammer natuurlijk, maar goed”, aldus Vollering. “Ik snap het niet zo goed en ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet. Het is enorm balen. Ik werk keihard om mijn dromen te realiseren. Als dan dit soort zaken gebeuren, dan is dat niet zo leuk”, sakkerde de Nederlandse nog op de fiets bij het uitrijden.

Ploegleider Stam - die een boete van 200 Zwitserse frank kreeg - liet weten dat SD Worx officieel beroep aantekende, maar zonder succes. “Als hoofdcommissaris bij de UCI moet je even nadenken of dit het klassement kan beïnvloeden”, stelt hij bij Sporza. “Ik hoop dat ze zondag met een tevreden gezicht in de spiegel kunnen kijken en dan niet denken: we hebben de Tour verkloot met 5 seconden. We kunnen er weinig aan veranderen. Het kwalijkste is dat je een sporter bestraft. Als ze mij uit koers zetten, dat kan me niet schelen. Maar je benadeelt iemand die er niets aan doet. Als we de regels zo goed naleven, doe het dan bij iedereen.”

Bij Het Algemeen Dagblad zei de Nederlander: “Ik zal morgen een paar GoPro’s ophangen in de auto en dan laten zien wat er allemaal gedoogd wordt.”

© Getty Images

Later reageerde ook ploegleider Anna van der Breggen. “Deze tijdstraf komt echt binnen bij ons”, aldus de ex-profrenster. “Ik heb lang op het hoogste niveau gefietst en deze straf laat uitschijnen dat we iets gedaan hebben dat totaal niet mag, terwijl in de realiteit elke dag renners terugkeren achter de volgwagen. Een renner niet terugbrengen nadat die moest lossen, is logisch. Maar iedereen begrijpt het als dit gebeurt na pech. Daarom wordt dit getolereerd, meestal toch. Dit is de eerste keer dat ik zo’n straf meemaak. Op het moment dat de commissaris duidelijk maakte dat we moesten stoppen, is Demi zelf naar het peloton gereden. Daarom is deze straf niet correct.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer