Charlotte Van Peer

Gedetineerden hulpgevangenis Leuven maken kunst met Museum M: "Uitdrukken hoe ze zich voelen met kunst"

Museum M in Leuven heeft een cursus visuele poƫzie gegeven aan de gedetineerden van de hulpgevangenis. De workshop maakt deel uit van een wisselwerking tussen de gevangenis en het museum, waarbij de gedetineerden in contact komen met kunst en muziek.

"M-IDZOMER breekt uit" is een jaarlijks kunstproject van Museum M in samenwerking met de hulpgevangenis van Leuven dat ervoor wil zorgen dat gedetineerden in contact komen met kunst en muziek. Het museum organiseert verschillende kunstactiviteiten en optredens voor de gedetineerden.Ā Ze doen dat in samenwerking met het Depot, Rode Antraciet vzw en CAW Oost-Brabant. Tijdens een cursus visuele poĆ«zie gingen ze aan de slag met oude boeken, die ze zelf bewerkten met kunst, teksten en gedichten. De resultaten zijn te bezichtigen in de lobby van Museum M.

Charlotte Van Peer werkt als publieksbemiddelaar voor Museum M: "Dat houdt in dat ik het publiek dichter bij kunst wil brengen. Mensen ervaren een drempel om van kunst te genieten. Daarom werk ik projecten uit met mensen die wat meer moeite hebben om het museum te bezoeken of kunst te ervaren in het algemeen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen in het kinderziekenhuis, blinden en slechtzienden of gedetineerden."

Charlotte Van Peer

Even zitten en creatief bezig zijn

Dit jaar heeft Charlotte de cursus visuele poƫzie gegeven. De gedetineerden mochten oude boeken bewerken met kunst en gedichten. "We brengen hen op die manier in contact met kunst, maar geven hen ook een manier om te ontsnappen van een realiteit die vaak erg hard is. Zo kunnen ze heel even een normaal persoon zijn. Die kracht heeft kunst wel", zegt Charlotte.

Of de gedetineerden daar veel nood aan hebben? "Het hangt af van persoon tot persoon", zegt Charlotte. "Sommige van hen geven aan dat ze op geen enkel ander moment even rustig met de andere gedetineerden kunnen stilzitten en creatief bezig zijn. De vaste routines van eten en slapen vallen even weg en dat gebeurt voor hen niet vaak. EĆ©n van de mannen vertelde mij tijdens de workshops dat hij het fijn vond om te mogen uitdrukken hoe hij zich voelde, want dat lukt hen daar niet altijd", zegt ze.

Charlotte Van Peer

De resultaten van het project kan je tot 30 juli bekijken in de lobby van Museum M. De gedetineerden krijgen op zondag ook wat van de kunst van het museum te zien in de gevangenismuren. "Het is dus een echte wisselwerking van kunst tussen de gevangenis en het museum."

Het museum organiseert binnen de gevangenismuren voor de gedetineerdenĀ ook een festival met muziekoptredens en andere activiteiten, zoals gitaarlessen en gezelschapsspelletjes spelen, op zondag 30 juli.Ā 

Charlotte Van Peer

Meest gelezen