Feestzaal volledig vernield door brand na werken aan dak

© rdb

Aan de feestzaal De Koperen Kraan langs de Mechelsesteenweg is vrijdagavond een zware brand uitgebroken na roofingwerken. Het dak van de feestzaal ging in de vlammen op. Het café kon wel gevrijwaard blijven. De asbestprocedure werd ook opgestart.

Robin De Becker

Enkele tientallen caféklanten van café De Tinnen Pot zaten vrijdagavond rustig van hun pintje te genieten toen cafébaas Marc Decock (52) in allerijl de zaak kwam binnengelopen. In de aangrenzende feestzaal De Koperen Kraan was immers brand uitgebroken aan het dak.

“Er was nooit sprake van paniek, maar we moesten wel allemaal naar buiten. Daar zagen we de rook uit het dak opstijgen”, vertellen de stamgasten.

Eerder op de dag hadden arbeiders roofingwerken uitgevoerd aan het dak van de feestzaal. “Maar die arbeiders waren al anderhalf uur vertrokken”, zegt cafébaas Marc Decock, die de zaak al 25 jaar lang uitbaat. “Ik ging even naar de zaal wat halen en hoorde een knisperend geluid. Toen ik ook de rook zag hangen, wist ik meteen dat er brand was uitgebroken. Ik stuurde iedereen in het café meteen naar buiten.”

Asbestplaten

Vanaf het moment dat de cafébaas de brandweer belde, tikten de minuten zeer traag voorbij. “Ik wilde eerst rechtstreeks naar de kazerne in Zaventem bellen, maar door de brandweerhervorming gaat dat niet meer. Ik was dus genoodzaakt om de centrale noodlijn te bellen. Daar maakte ik meteen duidelijk dat de wateraansluiting hier wat verder te zoeken is en dat het best was om meteen ook een brandweerwagen met waterreserve mee te sturen. Maar ik kreeg het antwoord dat ze hun job wel degelijk konden vervullen. Uiteindelijk kwamen ze hier aangereden zonder waterreserve. Die kwam pas later toe.”

Op dat moment stond het dak van de feestzaal al in lichterlaaie. Omdat er aan het dak ook nog enkele oude asbestplaten bevestigd zijn, besloot de brandweer om ook de asbestprocedure op te starten. Het ging echter om een kleine hoeveelheid platen die niet allemaal aangetast raakten door de vlammen. Het vuur zelf was relatief snel onder controle.

Toch is de feestzaal verloren. Het café kon wel gevrijwaard worden. “Maar onze feestzaal was qua inkomsten de kers op de taart. In onze sector is het al zo moeilijk om het hoofd boven water te houden. Zaterdag, op Luchtvaartdag, stond bijvoorbeeld een feest van het veiligheidspersoneel van de luchthaven op de agenda”, zegt Decock. “Dat zal niet doorgaan. Boven het café, waar ik met mijn gezin woon, is er ook rookschade dus overnachten zullen we hier zeker niet kunnen doen. Ik ben al blij dat er niemand gewond raakte.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen