© Ketut Subiyanto

Binnenkort op reis? Met deze 5 tips neem je geen overtollige bagage mee

Kies voor multifunctionele kledij: het is misschien wel de belangrijkste tip tijdens het inpakken, een moment dat altijd wat stress veroorzaakt in de meeste gezinnen. Hoe voorkom je dat je te veel meeneemt op vakantie? Opruimcoach Nele Colle geeft 5 tips. "Mensen hebben altijd schrik dat ze te weinig meehebben op reis. Zet in de eerste plaats die angst opzij."

1. Zet je FOMO opzij

De reden waarom we altijd veel te veel meenemen op vakantie? FOMO, "the fear of missing out". Opruimcoach Nele Colle legt uit. "Mensen hebben altijd schrik dat ze te weinig meenemen, dat ze iets gaan missen op reis. Ze denken dan bijvoorbeeld "wat als mijn sokken nat worden?", "wat als mijn trui vuil wordt?" of "wat als ik iets wil aandoen dat ik niet meeheb?"

"Door die angst gaan we van alles meesleuren en gaan we veel te zwaar reizen. Je moet dus anders gaan denken. Ga ervan uit dat reizen anders is dan het dagdagelijkse leven. In reizen gaat het om de avonturen die je beleeft, niet om de kleren die je draagt. Als je achteraf over je reis vertelt, ga je niet vertellen welke kleren je die of die dag aanhad, maar wel wat je allemaal gedaan hebt. Het zijn de verhalen die de reis maken, niet de kleren."

2. Maak een lijstje met onvervangbare zaken

Hoe ga je dan aan de slag? "Stel eerst een lijstje op met zaken die onvervangbaar zijn op reis. Dan denk ik aan persoonlijke en op maat gemaakte zaken, zoals een bril, lenzen, oordoppen, steunzolen of medicijnen. Die moet je meenemen, zo niet kan dat zorgen voor een groot ongemak."

3. Begrens je bagage

"Voor de rest van je bagage is het belangrijk om te begrenzen. Als je met het vliegtuig op reis gaat, wordt dat voor jou gedaan. Je mag maar een bepaald aantal valiezen meenemen. Maar ook als je met de auto reist, kan je begrenzen. Wij reizen met onze drie kinderen met de auto, iedereen mag één handkoffer meenemen. Er is anders te weinig plaats in de auto. Daarnaast nemen we nog drie opbergboxen mee waar we schoenen, speelgoed en voeding in bewaren."

4. Kies voor multifunctionele kledij

"Wanneer je weet hoeveel je mag meenemen, kan je beginnen met inpakken. Daarbij is het belangrijk jezelf de vraag te stellen wat je écht nodig hebt. Pas daarna, kan je denken aan wat je leuk vindt om mee te nemen. Ook hiervoor kan je een lijstje maken."

"Noodzakelijke dingen zijn bijvoorbeeld ondergoed, kousen, een broek, een short, wat T-shirts, enzovoort. Neem kleren mee die multifunctioneel zijn. Een lang kleedje kan je zowel op restaurant aandoen als op het strand. Neem bijvoorbeeld ook veel effen kledingstukken mee, die je makkelijk kan combineren."

"Begrens ook je spullen. Neem één lader mee voor het hele gezin of de hele groep, die je voor al je toestellen kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor shampoo, tandpasta, zonnecrème... Dat zijn allemaal zaken die je kan delen met je reisgezelschap."

5. Kijk wat je (indien nodig) ter plaatse kan wassen of kopen

"Tenzij je naar een onherbergzaam gebied gaat, moet je ook in je achterhoofd houden, dat het meeste ook ter plaatse verkrijgbaar is. Stel, je T-shirt of broek scheurt, dan kan je gewoon ter plaatse een nieuwe kopen. Hetzelfde geldt voor toiletartikelen. Het kan ook zijn dat je vakantiehuis een wasmachine heeft, dan hoef je niet te veel kleren mee te zeulen. Ook als er geen wasmachine is, kan je eens een handwasje doen op reis."

Veel hangt natuurlijk ook af van welk type reis je maakt. "Als je bijvoorbeeld gaat trekken in de bergen, kan je kiezen voor ondergoed en T-shirts van merinowol. Die gaan lang mee en gaan niet rap stinken. Of als je naar een plek gaat waar het wat kouder is, neem je twee lange broeken mee in plaats van eentje. Draag dan alvast één van de twee tijdens het reizen, dan bespaar je weer wat ruimte in je valies."

"Je leert ook uit je reizen. Zo hebben wij een lijstje waarop we zaken zetten die ik altijd mis tijdens het reizen, zoals washandjes. Thuis gebruiken wij dat nooit, maar op reis wel. Dat staat dus op ons algemene lijstje." 

Houd ook deze tips in gedachten als je je valies maakt:

  • een smartphone kan dienen als zaklamp
  • een handdoek kan dienen als picknickdeken
  • brooddoos of gamel voor restjes eten, picknick, boodschappen
  • handbagagetas als boodschappentas of tas voor het strand
  • waterdicht zakje voor het meenemen van shampoo, zeep, maar ook om tijdens de reis eten, drinken of droge kleren in mee te nemen op tocht

Meest gelezen