Boerenbond over stikstofdecreet: "Naar 3.000 tractoren wordt niet geluisterd, naar één rijke Brit wel"

De Boerenbond zal nooit aanvaarden dat de landbouwsector op slot gaat om plaats te maken voor prestigeprojecten. Dat zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens nadat Open VLD en N-VA gisteren een decreet hebben ingediend bij het Vlaams Parlement om "tijd te winnen" in het dossier. Het stoot Ceyssens tegen de borst "dat naar 20.000 bezwaren en 3.000 tractoren niet werd geluisterd, maar naar één rijke Brit (de CEO van chemiebedrijf Ineos, red.) wel".

Opmerkelijke wending in het heikele stikstofdossier: N-VA en Open VLD hebben het stikstofdecreet al ingediend in het Vlaams Parlement, ook al weigert CD&V dat voorlopig goed te keuren. Aan de Raad van State is advies gevraagd. Via deze politieke binnenweg hopen de twee regeringspartijen schot in de zaak te krijgen, zodat het stikstofakkoord zo snel als mogelijk kan worden omgezet in wetgeving.

CD&V uitte gisteren haar bedenkingen bij de actie, maar zegt wel bereid te zijn rond de tafel te blijven zitten. De Boerenbond reageert eerder relatief koel op het manoeuvre. "Het zal ons worst wezen wie discussieert over het stikstofakkoord, zolang er maar toekomstperspectief komt", klinkt het bij voorzitter Lode Ceyssens in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister hier het volledige gesprek met Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens in "De ochtend" op Radio 1:

Rijke Brit

Al is het ongeloof onder de boeren wel groot. "Meer dan 20.000 bezwaren werden onder de mat geveegd, met voorstellen voor oplossingen werd niks gedaan, de meer dan 3.000 tractoren die in Brussel stonden werden niet gehoord. Maar wanneer er één namiddag een rijke Brit naar Vlaanderen afzakt, wordt er prompt een voorstel van decreet ingediend." 

Daarmee doelt hij op Jim Ratcliffe, de CEO van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven, die gisteren naar ons land afzakte om de toekomst van zijn bedrijf te bespreken. Vorige week vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen namelijk de omgevingsvergunning voor de nieuwe ethaankraker. Dat Open VLD en N-VA schijnbaar een versnelling hoger schakelen na zijn komst, stuit Ceyssens tegen de borst.

Draconisch

Dat de tijdelijke ministeriële instructie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vervalt, noemt de Boerenbond-voorzitter dan weer wel goed nieuws. "We vernemen vanuit de pers dat de instructies worden ingetrokken. Als dat daadwerkelijk klopt, is dat natuurlijk goed. De maatregelen waren ook wel echt draconisch."

De Boerenbond kan nu naar eigen zeggen niet meer doen dan afwachten. "We hebben geen idee wat er in het voorstel van decreet staat. Ook niet of twee voor ons belangrijke punten, het extern salderen en het wegwerken van de onvergunbaarheidsdrempels, zijn behouden. We zullen deze bekommernissen blijven herhalen. We zullen nooit aanvaarden dat onze sector op slot moet om plaats te maken voor prestigeprojecten."

Meest gelezen