AFP or licensors

Emmy Awards uitgesteld van september naar begin volgend jaar door staking in Hollywood

De 75e editie van de Emmy Awards, die gepland stond op 18 september, wordt uitgesteld. Dat melden Amerikaanse media, maar is nog niet officieel aangekondigd. Doordat de acteurs en schrijvers in Hollywood staken, zou de uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen verplaatst kunnen worden naar januari. De laatste keer dat de Emmy's werden uitgesteld, was in 2001 na de aanslagen van 11 september.

Twee weken geleden werden de nominaties voor de 75e uitreiking van de Emmy Awards bekendgemaakt. Het Amerikaanse netwerk HBO domineerde de lijst, met telkens meer dan 20 nominaties voor "Succession", "The last of us" en "The white lotus".

Nog geen twee dagen later kondigde de acteursvakbond in Hollywood een staking aan. Sindsdien hebben 160.000 acteurs het werk neergelegd, samen met 11.000 scenario-schrijvers die al sinds mei piket staan.

De twee vakbonden, WGA en SAG-AFTRA, eisen betere loon- en arbeidsomstandigheden en meer bescherming tegen de streamingdiensten en artificiële intelligentie. Het is de eerste keer in 63 jaar dat de twee vakbonden tegelijk staken.

Eerste uitstel in 22 jaar

De gecombineerde staking legt heel Hollywood stil. Acteurs mogen niet acteren, scenaristen mogen niet schrijven en ook promotiewerk is verboden. Dat ook de uitreiking van de Emmy Awards daardoor op de helling staat, komt niet als een verrassing.

Nu blijkt dat de 75e editie van de belangrijkste televisieprijzen mogelijk wordt uitgesteld. Dat melden Amerikaanse media, officieel is het nog niet aangekondigd. De uitreiking stond gepland op 18 september.

Het cultuurblad "Variety" schrijft dat verschillende "verkopers, producenten en andere mensen betrokken bij het evenement, al op de hoogte zijn gebracht van het uitstel". De laatste keer dat de Emmy's werden uitgesteld, was in 2001 na de terroristische aanslagen van 11 september in New York.

Een nieuwe officiële datum werd nog niet gecommuniceerd, maar volgens het tijdschrift zou de zender Fox, die de ceremonie uitzendt, richten op januari. De Television Academy, de organisatie achter de awardshow, dringt aan op november om te vermijden dat de Emmy's plaatsvinden in het filmprijzenseizoen van Hollywood. 

Meest gelezen