Martin Bertrand / Hans Lucas

Intimidatieklacht tegen Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) geseponeerd

De klacht van een gewezen medewerker tegen Europarlementslid Assita Kanko (N-VA) is geseponeerd. Een ex-medewerker van Kanko had bij het Europees Parlement een klacht ingediend wegens intimidatie. Het bevoegde comité heeft geoordeeld dat de beschuldigingen ongegrond zijn gebleken, maar raadt Kanko wel aan een opleiding over management en organisatie te volgen. De ex-medewerker kan zich niet vinden in de beslissing van het comité. "Het comité velt een zeer gekleurd oordeel."

Kanko kon eerder geen inhoudelijke commentaar geven op de zaak, omdat het onderzoek nog liep. Ze hield wel vol dat ze recht in haar schoenen stond. Op Twitter laat Kanko nu weten dat de klacht geseponeerd is.

"Het bevoegde comité heeft op basis van alle argumenten, feiten en resultaten van het onderzoek besloten dat de beschuldigingen aan mijn adres over ongeoorloofd veeleisend gedrag ongegrond zijn gebleken", zegt de N-VA-politica. "De voorzitter van het Europees Parlement volgt het advies van dit comité en seponeert bijgevolg de klacht."

Het comité merkte wel op dat er mogelijk wat problemen waren met de organisatie van haar kantoor. Daarom raadt het comité Kanko "een gepaste opleiding over management en organisatie" aan.

De indiener van de klacht, die anoniem wil blijven, heeft laten weten akte te hebben genomen van de beslissing. Hij kan zich niet vinden in de conclusies en aanbevelingen van het comité.

"De talrijke bewijsstukken, getuigenissen en het vertrek van vele medewerkers bleken onvoldoende voor het comité om het gedrag van mevrouw Kanko als problematisch te beoordelen. Ik kan alleen maar vaststellen dat dit gepolitiseerd comité, bestaande uit collega parlementsleden, een zeer gekleurd oordeel velt."

Angstcultuur

In mei raakte via nieuwssite Politico bekend dat er bij het Europees Parlement een klacht was ingediend tegen Kanko door een ontslagen ex-medewerker. De klacht zelf werd ingediend in november vorig jaar. Het ging om de opstart van een "harassment procedure" wegens ongeoorloofd veeleisend gedrag. 

Politico sprak verder met verschillende voormalige medewerkers en schetste een beeld van een soort angstcultuur, onder meer door onhaalbare opdrachten en persoonlijke ongepaste vragen.

Ook onze redactie kon met enkele ex-medewerkers van Kanko spreken. Zij gaven in mei aan dat de klacht voor hen geen verrassing was. Kanko kon volgens hen "bruut" te werk gaan. Een ex-medewerker wees er ook op dat er veel personeelsverloop was bij de medewerkers van Kanko en wees dat toe aan haar "slechte personeelsmanagement".

Meest gelezen