Filmpje opgedoken van Oekraïense tank die zich vastrijdt, vlak voor Russische verdedigingslijn

Een eenzame tank die de Russische verdedigingslinie lijkt te willen bereiken en in een greppel belandt. Het zijn beelden die vrijdag de ronde doen op sociale media en die kunnen wijzen op wat al even gezegd wordt: Oekraïne schakelt een versnelling hoger.

lto

Op het filmpje - vanuit Russisch perspectief gefilmd - is te zien hoe een Oekraïense tank zich richting de witte verdedigingslijn met drakentanden begeeft. Een tactiek die de Russen eerder in de oorlog al toepasten, maar de eerste keer voor Oekraïne.

“In de Tweede Wereldoorlog deden de nazi’s het al. En zelfs tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd het al toegepast: duikboten of tanks gevuld met explosieven in de richting van de vijand sturen om die uit te lokken of testen. Het zijn technieken die als zo oud zijn als de straat, maar waarvan we nog niet wisten dat Oekraïne die gebruikte”, aldus oud-kolonel Roger Housen. Of de tank in dit geval ook explosieven bevatte, is niet duidelijk.

Geen aanval

Dat Oekraïne de tactiek nu toepast, kan om verschillende redenen zijn. “Het kan zijn dat ze verliezen willen aanbrengen of omdat ze zich een weg proberen te banen in het mijnenveld. Anderzijds kan het ook gewoon zijn dat ze dat doen, in de hoop dat de Russen reageren en hun posities dus worden prijsgegeven”.

Een echte aanval is het volgens Housen niet. “Omdat er maar één tank is. Om een echte aanval te plegen is er een tankformatie nodig. De basisformatie bestaat altijd uit vier tanks. Daarachter heb je er dan twaalf of dertien. Dit gaat duidelijk over het vergaren van informatie, of het maximaliseren van Russische verliezen of om een gat in de verdedigingsmuur te krijgen”, aldus Housen.

Hoe ziet de Russische verdedigingslinie eruit?
Er is niet veel geweten over de Russische posities, die ze natuurlijk zo geheim mogelijk proberen te houden. Wat wel op satellietbeelden te zien is, zijn de lange rijen drakentanden langs verschillende belangrijke te verdedigen plaatsen. De betonnen blokken in de vorm van een driehoek moeten namelijk verhinderen dat de Oekraïeners de loopgraven bereiken met hun tanks, als die de mijnen hebben kunnen ontwijken.

Achter die drakentanden, bevinden zich verschillende stellingen of verdedigingslinies die één voor één de vijand moeten tegenhouden en uitputten. "De tegenstander echt stoppen, doe je meestal pas op de tweede en de vierde verdedigingslinie", verduidelijkt Roger Housen. Maar of dit ook bij Rusland het geval is, is nog niet duidelijk."Het kan zijn dat ze de eerste linie ten allen koste willen verdedigen. Dat is niet wat hun doctrine voorschrijft, maar de Russen hebben wel een zeer gecentraliseerd commandosystee, dus je weet maar nooit", verduidelijkt militair historicus Tom Simoens nog.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer