Foto: Jeffrey Roos

Man vindt onderkaak van walrus die 80.000 jaar oud is op het strand van Bredene

Op het strand van Bredene is een onderkaak gevonden van een walrus die zo'n 80.000 jaar oud zou zijn. Ze is gevonden door een man die regelmatig op zoek gaat naar aangespoelde haaientanden. Het is een leuke vondst, die nog maar eens bevestigt dat de dieren in die periode veel voorkwamen in onze streek, maar veel geld is de kaak niet waard.

Een man die regelmatig op zoek gaat naar haaientanden op het strand deed onlangs een opmerkelijke ontdekking: een stuk kaak met een tand erin.  Ze bleek van een walrus te zijn. Omdat de man dacht een uitzonderlijke vondst te hebben gedaan en ze te moeten afstaan aan een museum of aan wetenschappers, bleef hij er eerder discreet over. Maar via een kennis, kwam hij toch meer te weten. 

"De man moet zich geen zorgen maken", vertelt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Archeologische vondsten op het strand moeten in principe gemeld worden op de website van het Agentschap Onroerend erfgoed, maar dat betekent niet dat je ze niet mag houden." Bovendien blijkt de vondst wel leuk, maar ook niet ongezien.

Een kennis van de vinder laat de onderkaak zien
Foto: Jeffrey Roos

Vrouwtjesdier van gemiddelde leeftijd

Seys kreeg ondertussen al wat foto's te zien van de onderkaak en stuurde die door naar een bevriend expert uit Nederland. "We schatten dat het dier zo'n 80.000 jaar geleden moet geleefd hebben. Toen kwamen er in de Noordzee veel walrussen voor omdat de leefomstandigheden hier toen ideaal waren voor hen."

"Walrussen hebben koudere temperaturen nodig en eilanden om op uit te rusten en om hun jongen groot te brengen. De enige periode dat dat aan onze kust zo was, ligt tussen de 80.000 en de 100.000 jaar geleden. Daarvoor was het nog te warm. Daarna, tot 20.000 jaar geleden, was het te koud, waardoor de Noordzee halfdroog stond."

Volgens de expert in Nederland, die veel resten van oude zeezoogdieren heeft onderzocht, is de kaak van een vrouwtjesdier van middelbare leeftijd. 

Foto: Jeffrey Roos

Meest gelezen