2023 Kyodo News

Oekraïne schuift Kerstmis op naar 25 december als sneer naar Rusland

Oekraïens president Volodimir Zelenski heeft een opvallende wet ondertekend: Kerstmis zal in Oekraïne voortaan officieel doorgaan op 25 december. Oekraïne vierde dat altijd op 7 januari, net zoals Rusland. Het is de zoveelste manier waarop Oekraïne afstand neemt van zijn buurland en zich nauwer aansluit bij het Westen. 

Kiev wil zich steeds verder afzetten van Moskou, en dat doet het ook in de nieuwste wet die Oekraïens president Volodimir Zelenski vandaag heeft ondertekend. De wet was twee weken geleden ook al goedgekeurd door het parlement, om de "Russische gewoonte van kersttradities op te leggen los te laten."

Concreet staat in de wet dat Kerstmis vanaf dit jaar al op 25 december gevierd zal worden, in plaats van op 7 januari zoals het al sinds mensenheugenis is. De eeuwenlange invloed van Rusland sijpelde door richting de Oekraïense kerk, die onder het gezag viel van de Russisch-orthodoxe kerk. En die vieren Kerstmis altijd twee weken later dan in het Westen.

In de wet worden nog twee feestdagen aangepast: Dag van de Oekraïense Staat, van 28 juli naar 15 juli en Dag van de Verdedigers, van 14 oktober naar 1 oktober.

Sneer naar Poetin

Rusland heeft nog niet gereageerd, maar de aanpassing van de wet is ook een persoonlijke sneer naar president Vladimir Poetin. Die is namelijk zeer religieus en een trouwe volger van de Russisch-orthodoxe kerk. Poetin ziet patriarch Kirill, de leider van die kerk, als een soort "minister van Religieuze Zaken".

De twee zijn goede vrienden. Kirill steunt de invasie van Rusland in Oekraïne ook volledig. Enkele jaren geleden had de Oekraïens-orthodoxe kerk zich afgescheurd van de Russische: een doorn in het oog van Poetin en Kirill.

President Vladimir Poetin en patriarch Kirill in april dit jaar
Russian Orthodox Church Press Service

Dat Oekraïne op 25 december Kerstmis zal vieren, net zoals het Westen, is geen verrassing. Al sinds het begin van de oorlog wil president Zelenski de symbolische afstand met Rusland zo groot mogelijk maken.

Eerder zijn honderden straatnamen in Oekraïense steden en dorpen aangepast die een link hadden met historische figuren uit de Sovjet-Unie of Rusland. Monumenten werden gesloopt en Russische films gemaakt na 2014 (de annexatie van het schiereiland Krim, red.) zijn ook verbannen.

In mei halen gemeentewerkers in dorpje Pnikut een standbeeld uit de tijd van de Sovjet-Unie weg
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen