© BELGA/BELPRESS

LIVE. Zwarte zaterdag op Europese wegen: volg hier waar je in de file staat

Het belooft een bijzonder druk verkeersweekend te worden op de Europese wegen. Frankrijk staat voor zwarte zaterdag en ook de andere vakantielanden kleuren dieprood. Volg hier de toestand op richting jouw vakantiebestemming.

mts
Bron: BELGA
    Michiel Thijs
    • Mobiliteitsorganisaties en pechverhelpers waarschuwen voor een zwarte zaterdag op de Europese wegen, vooral in Frankrijk
    • Al op zaterdagmorgen heerste er grote drukte richting het zuiden
    • Kort voor de middag 1.131 km file in Frankrijk, net te weinig voor een record
    • Ook 'rode dag' in noordelijke richting voorspeld, maar verkeer lijkt opmerkelijk vlot te gaan
    • Lees hier welke wegen u moet vermijden en hoe u de zwaarste problemen omzeilt.
    thierry.goeman

    Meer dan 1.100 kilometer file, zondag nog druk verkeer verwacht

    Nu de files wat beginnen af te nemen geeft VAB een laatste update. Zaterdag was een erg drukke dag op de Europese snelwegen, met vooral in Frankrijk monsterfiles. Op het piekmoment, rond het middaguur, stond er op de Franse snelwegen alles samen 1.160 kilometer file, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring. Eerder op de dag sprak mobiliteitsorganisatie VAB van 1.131 kilometer file in Frankrijk. Dat was volgens VAB een record voor een zwarte zaterdag.
    Het was de hele dag lang vooral druk op de A10/A63 Parijs-Bordeaux-Spanje en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spanje. Daar liepen de wachttijden omstreeks het middaguur volgens VAB op tot respectievelijk drie en vier uur. (foto Belgaimage)
    Ook op andere plaatsen in Europa was het lang aanschuiven, onder meer op de A8 tussen München en Salzburg en aan de grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk in Passau. Aan de Gotthardtunnel in Zwitserland moesten reizigers op bepaalde momenten tot 2,5 uur aanschuiven. Aan de Mont Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië kwam er twee uur bij.
    Reizigers die terugkeerden vanuit het zuiden, ondervonden minder hinder.
    Morgen, zondag, worden ook nog files verwacht, maar niet minder dan vandaag.
    Opgelet voor nieuw tolsysteem op Franse snelwegen: boetes tot 375 euro |  Het Belang van Limburg Mobile
    Opgelet voor nieuw tolsysteem op Franse snelwegen: boetes tot 375 euro | Het Belang van Limburg Mobile
    thierry.goeman

    Verkeersdrukte begint af te nemen

    Het blijft erg druk op de wegen naar de zon, maar de files zijn wel een stuk minder lang geworden. Kort voor de middag stond er nog alles samen meer dan 1.000 kilometer file, dat is intussen gehalveerd.
    Michiel Thijs

    Rustiger op A8 van Duitsland naar Oostenrijk

    De verkeerssituatie op de A8 tussen München en Salzburg is flink verbeterd. Volgens de verkeersinformatie van het Duitse ADAC verlies je er nog maar een kwartier. Noordelijker, op de A7 tussen Hamburg en Flensburg is het wel nog druk.
    thierry.goeman

    Klimaatactivisten blokkeren Brennerpas in Oostenrijk

    Klimaatactivisten van de groep 'Letzte Generation' ('Laatste Generatie') hebben zaterdag tijdelijk de Brennerpas in Oostenrijk geblokkeerd. Die route verbindt Oostenrijk en Italië en is tijdens de zomermaanden vooral populair bij vakantiegangers om de Alpen te doorkruisen. Volgens de Tiroolse politie blokkeerden zeven van de negen aanwezige actievoerders de A13 richting Italië, waarop een file van vier kilometer ontstond.
    Volgens een politiewoordvoerder werd de blokkade zaterdagochtend binnen een uur opgeheven en kon het verkeer hervatten. Maar voordat de politie was aangekomen bij de actie, waren er "tumultueuze scènes" ontstaan tussen misnoegde automobilisten en actievoerders, aldus de politiewoordvoerder.
    "Terwijl Zuid-Europa in vuur staat en hitterecords wereldwijd aan diggelen worden geslagen, eisen burgers eindelijk actie op het gebied van overlevingsbescherming", zo schreef Laatste Generatie Oostenrijk op Twitter, en riep op tot de uitvoering van de aanbevelingen van de Oostenrijkse Klimaatraad.
    Vorig jaar had het door de regering aangestelde burgerforum onder andere geëist dat het wegverkeer zou worden overgeheveld naar het spoor.
    Michiel Thijs

    Nog steeds urenlange file tussen Lyon en Spaanse grens

    Om 15 uur is het in Frankrijk nog steeds erg druk op de A7 tussen Lyon en Orange. Je verliest er 3 uur in zuidelijke richting en bijna twee uur in noordelijke richting. Verder richting de Spaanse grens verlies je meer dan een uur tussen Orange en Narbonne en 2 uur 20 tussen Parijs en Bordeaux. Dat meldt Verkeersinfo Europa op Twitter.
    Michiel Thijs

    Drukste zwarte zaterdag ooit, nét geen filerecord in Frankrijk

    Zwarte zaterdag heeft zijn naam alle eer aan gedaan, vooral in Frankrijk. Ook in Duitsland was het erg druk richting Oostenrijk.
    Met 1.131 kilometer file werd kort voor de middag net geen record gevestigd, meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Het filerecord voor een zwarte zaterdag staat op 1.096 kilometer file, het algemene zomerrecord in een vakantieweekend op 1.142 kilometer file. Het filerecord van een zwarte zaterdag is dus wel gebroken, het algemene record niet. Opmerkelijke cijfers, want rond Parijs en voor Lyon is het de hele dag bijzonder rustig geweest. Dat staat in schril contrast met wat er zich na Lyon en Parijs heeft afgespeeld. Richting Bordeaux liepen de wachttijden uiteindelijk op tot 3 uur, richting de Spaanse grens moesten vakantiegangers rekening houden met een wachttijd van 4 uur. 
     
    Ook elders in Europa was het erg druk. Opvallend waren de lange files in Duitsland naar Oostenrijk. De A8 tussen München en Salzburg stond al van ’s morgens vroeg vast en die situatie is blijven aanhouden. Ook aan de grensovergang in Füssen stond een lange file. In Oostenrijk zelf liepen de wachttijden aan de Tauerntunnel en Karawankentunnel op tot meer dan een uur. Nog erger was het aan de Gotthardtunnel in Zwitserland. Daar werd het geduld van reizigers met tweeënhalf uur extra op de proef gesteld. Ook aan de Mont-Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië liepen de wachttijden op tot bijna twee uur.
     
    Het terugkerend verkeer verloopt vandaag dan weer opmerkelijk vlot, meldt VAB nog. Er zijn wel files, maar niet in dezelfde mate als het heenreizend verkeer. Nochtans werd ook in noordelijke richting een 'rode zaterdag' verwacht. Morgen verwacht VAB nog druk verkeer op dezelfde probleemroutes als vandaag, maar de verliestijden zullen fors minder hoog zijn.
    Michiel Thijs

    UPDATE. De toestand om 12.30 uur: 1.000 km file in Frankrijk, (nog) net geen record

    Kort voor de middag is Frankrijk over de 1.000 kilometer file gewipt, 1076 kilometer om precies te zijn, meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Dat is heel wat meer dan er op het hoogtepunt van de eerste zwarte zaterdag van vorig jaar stond: toen eindigde de filebarometer op 872 kilometer. Het is echter geen record. Dat ligt nog steeds op 1.096 kilometer file, wat in 2021 gehaald werd.
    In Duitsland blijft het erg druk richting Oostenrijk, vooral op de route naar Salzburg en bij de grensovergang in Füssen.
    De piek lijkt in de meeste landen bereikt, al zal het nog de hele namiddag druk blijven.
    Frankrijk
    Luxemburg – Lyon (A31 – A6): +39 min
    Lyon – Spaanse grens (A7 – A9): +3u 58 min
    Lille – Parijs (A1 – A86): +5 min
    Parijs – Bordeaux (A10): +2u 39min
    Mont Blanctunnel: +1u 45 min
    Duitsland
    Keulen – München (A3 – A9): +48 min
    Keulen – Karslruhe (A3 – A5): +8 min
    Karslruhe – München (A8): +47 min
    München – Salzburg (A8): +1u 10 min
    Karlsruhe – Basel (A5 – A2): +2 min
    Hamburg – Flensburg (A7): +31 min
    Oostenrijk
    Salzburg – Villach (incl. Tauerntunnel) (A10): +33 min
    Villach – Sloveense grens (incl. Karawankentunnel) (A11): +39 min
    Zwitserland
    Basel – Chiasso (incl. Gotthardtunnel) (A2): +2u 30 min
    Michiel Thijs

    UPDATE. De toestand om 11.30 uur: vier uur erbij tussen Lyon en Spanje

    De Rhônevallei op de Franse Autoroute du Soleil zit aan z’n verzadigingspunt, meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Van Lyon tot aan de Spaanse grens komt er 4 uur bij. In Frankrijk is de grens van 800 kilometer file bereikt, maar toch is het volgens VAB "opvallend rustig" rond Parijs en Lyon.
    In Duitsland is het intussen heel druk richting Oostenrijk. Alle Duitse regio’s hebben sinds deze week zomervakantie en dat leidt tot extra verkeer naar Slovenië en vooral Kroatië. Al dat verkeer moet door Oostenrijk en ook daar is het dus aanschuiven geblazen, met ongeveer een uur extra aan de twee tunnels. Het is ook erg druk aan de grensovergang met Oostenrijk in Füssen.
    Frankrijk
    Luxemburg – Lyon (A31 – A6): +9 min
    Lyon – Spaanse grens (A7 – A9): +4u 20 min
    Lille – Parijs (A1 – A86): +4 min
    Parijs – Bordeaux (A10): +2u 42min
    Mont Blanctunnel: +2u 15 min
    Duitsland
    Keulen – München (A3 – A9): +1u 35min
    Keulen – Karslruhe (A3 – A5): +7 min
    Karslruhe – München (A8): +21 min
    München – Salzburg (A8): +1u 19 min
    Karlsruhe – Basel (A5 – A2): +3 min
    Hamburg – Flensburg (A7): +47 min
    Oostenrijk
    Salzburg – Villach (incl. Tauerntunnel) (A10): +1u 01 min
    Villach – Sloveense grens (incl. Karawankentunnel) (A11): +53 min
    Zwitserland
    Basel – Chiasso (incl. Gotthardtunnel) (A2): +2u 30 min
    Michiel Thijs

    UPDATE. De toestand om 10.30 uur: flink meer file in Frankrijk

    Het laatste uur is het flink drukker geworden op de Europese wegen, meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Vooral in Frankrijk lopen de files op, naar 450 kilometer. Richting Bordeaux was het voorlopig nog redelijk rustig, maar voor Orléans is een ongeval gebeurd, waardoor de wachttijd ook daar flink oploopt. Op de Autoroute du Soleil is het rond Lyon nog bijzonder rustig, maar de Rhônevallei loopt vol. Tussen Lyon en Orange verlies je drie uur. Wie die files probeert te omzeilen via de A75, telt best een uur en 15 minuten bij, aldus VAB.
    In Duitsland lopen de problemen tussen München en de Oostenrijkse grens verder op: het is er anderhalf uur filerijden, en verderop aan de Tauerntunnel in Oostenrijk nog eens een uur. Aan de Zwitserse Gotthardtunnel is het al de hele ochtend druk in zuidelijke richting, met wachttijden van inmiddels twee uur en dertig minuten.
    Aan de Mont Blanctunnel richting in Italië is het 1 uur en 45 minuten aanschuiven en in Italië zelf is het erg druk op de A22 vanuit Oostenrijk naar Trento, meldt VAB nog.
    Frankrijk
    Luxemburg – Lyon (A31 – A6): +7 min
    Lyon – Spaanse grens (A7 – A9): +3u 36 min
    Lille – Parijs (A1 – A86): +9 min
    Parijs – Bordeaux (A10): +2u 29min
    Mont Blanctunnel: +1u 45 min
    Duitsland
    Keulen – München (A3 – A9): +5 min
    Keulen – Karslruhe (A3 – A5): +9 min
    Karslruhe – München (A8): +19 min
    München – Salzburg (A8): +1u 30 min
    Karlsruhe – Basel (A5 – A2): +2 min
    Hamburg – Flensburg (A7): +25 min
    Oostenrijk
    Salzburg – Villach (incl. Tauerntunnel) (A10): +1u 09 min
    Villach – Sloveense grens (incl. Karawankentunnel) (A11): +29 min
    Zwitserland
    Basel – Chiasso (incl. Gotthardtunnel) (A2): +2u 30 min
    hbvl.be
    hbvl.be
    hbvl.be
    hbvl.be
    hbvl.be
    hbvl.be
    Michiel Thijs

    Code geel en zelfs oranje voor onweer op Route du Soleil vandaag

    Metéo France waarschuwt voor onweer in de regio Rhône-Alpes vandaag. Na een vrij zacht eerste deel van de dag zullen de weersomstandigheden er verslechteren. "Een zeer actieve stormlijn zal tussen de middag en het midden van de nacht van zaterdag op zondag razen door de hele regio. Er is een code oranje voor onweer afgekondigd. Het onweer zal gepaard gaan met zeer sterke neerslag (ongeveer 30 tot 40 mm/u), veel bliksem en mogelijk ook hagelbuien. Voorzichtigheid is dus geboden op de drukke Autoroute du Soleil (A6 en A7).
    Michiel Thijs

    De toestand in Oostenrijk

    Ook de Oostenrijkse verkeersorganisatie ÖAMTC waarschuwt voor grote drukte, die deels te wijten is aan de vakantie die begonnen is in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg, waardoor het zaterdag al in de vroege uren filerijden was in zuidwaartse richting. Maar, meldt het ÖAMTC, ook de stroom van terugkerende reizigers in noordelijke richting versterkt. Op zaterdagmiddag en in de loop van zondag zal er veel verkeer zijn op de Fernpassstrasse (B179) en de Tauern-Autobahn (A10). Ook bij de grensovergangen Kufstein/Kiefersfelden - Inntal Autobahn (A12), Walserberg - West Autobahn (A1), Suben - Innkreis Autobahn (A8) kunnen wachttijden ontstaan.

    Op deze knelpunten wordt de meeste hinder verwacht

    • A1, voor grens Walserberg
    • A2, zuidelijke snelweg, Villach
    • A4, snelweg Oost, bouwplaats Bruck an der Leitha-Ost - knooppunt Bruckneudorf, grens Nickelsdorf
    • A8, Innkreis Autobahn, grensovergang Suben, bouwterreinen in Ried en Ort im Innkreis
    • A9, Pyhrn Autobahn, Bosruck en Gleinalm tunnel tolhuisjes, de bouwterreinen van St. Pankraz - Windischgarsten en Inzersdorf - Klaus en Gratkorn Nord - Übelbach
    • A10, Tauernautobahn overal, vooral in het Salzburgerland en de Werfen-tunnelgroep, net als voor het tolstation St. Michael im Lungau en in Karinthië voor de Wolfersberg-tunnel
    • A11, Karawankentunnel
    • A12, Inntal Autobahn, omgeving Innsbruck
    • A13, Brenner Autobahn, het hele traject, vooral tussen Innsbruck en het tolstation Schönberg
    • S6, snelweg Semmering, bouwterrein Gloggnitz - Spital am Semmering
    • B179, Fernpass Straße, tussen Füssen in Beieren en Nassereith
    • B177, Seefelder Straße, overal
    • L197/B197, Arlbergpas, vanwege de sluiting van de Arlbergtunnel
       

    Rijverboden op provinciale wegen in Tirol en Salzburg

    ÖAMTC waarschuwt nog dat in Tirol rijverboden gelden voor vakantiegangers die op doorreis zijn op verschillende provinciale wegen in de districten Kufstein, Reutte, Innsbruck en Innsbruck Land. De rijverboden gelden tot van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. In de zomer gelden op zaterdag ook rijverboden voor vrachtwagens op de Inntal Autobahn (A12) en de Brenner Autobahn (A13). Die maatregel moet de files verlichten.
    Michiel Thijs

    UPDATE. De toestand om 9.30 uur: lang aanschuiven aan Gotthard- en Mont Blanctunnel, onder Lyon en van München richting Salzburg

    Mobiliteitsorganisatie VAB geeft een update van de belangrijkste files in de populaire vakantiebestemmingen.
    Frankrijk
    Luxemburg – Lyon (A31 – A6): +11 min
    Lyon – Spaanse grens (A7 – A9): +1u 22 min
    Lille – Parijs (A1 – A86): +3 min
    Parijs – Bordeaux (A10): +52 min
    Mont Blanctunnel: +1u 45 min
    Duitsland
    Keulen – München (A3 – A9): +6 min
    Keulen – Karslruhe (A3 – A5): +8 min
    Karslruhe – München (A8): +9 min
    München – Salzburg (A8): +1u 03 min
    Karlsruhe – Basel (A5 – A2): +2 min
    Hamburg – Flensburg (A7): +34 min
    Oostenrijk
    Salzburg – Villach (incl. Tauerntunnel) (A10): +1u 05 min
    Villach – Sloveense grens (incl. Karawankentunnel) (A11): +31 min
    Zwitserland
    Basel – Chiasso (incl. Gotthardtunnel) (A2): +2u 30 min
    Volgens de Nederlandse toeristenbond ANWB verlies je op de A7 tussen Lyon en Avignon zelfs 2 uur én 1 uur op de A9 tussen Montpellier en Narbonne.
    Michiel Thijs

    Sta je in de file in Zwitserland? Opgepast met internetten met je smartphone!

    Wie in Zwitserland in de file staat en in de verleiding komt om op zijn smartphone te kijken: let op dat je niet eindigt met een gepeperde rekening. Zwitserland is geen lidstaat van de EU en hanteert dus andere roaming-regels. Meer info kan je hier vinden:
    Michiel Thijs

    Nog steeds ruim twee uur aanschuiven aan Zwitserse Gotthardtunnel

    Wie de Zwitserse Gotthardtunnel door moet in zuidelijke richting, moet daar op zaterdagochtend om 9 uur nog steeds 2 uur en 20 minuten aanschuiven. De file is momenteel 14 kilometer lang. In noordelijke richting valt de situatie veel beter mee: het is er 10 minuten aanschuiven in de 1 kilometer lange file.
    Michiel Thijs

    Dit zijn de flessenhalzen in Duitsland

    De Duitse autoclub ADAC windt er geen doekjes om: "Wie dit weekend op vakantie vertrekt, heeft een slechte keuze gemaakt." Automobilisten staan voor een van de ergste fileweekenden van de zomer, zeker nu ook in de deelstaten Baden-Württemberg en Beieren de vakantie is ingaan. De piekmomenten volgens ADAC zijn zaterdagochtend en zondagmiddag.

    De grootste kans om vandaag in de file te staan in Duitsland, heb je op deze wegen (beide richtingen):

    • Hoofdwegen van en naar de Noordzee en de Oostzee
    • Gebieden Groot-Hamburg, Keulen en München
    • A1 Lübeck - Bremen - Dortmund - Keulen
    • A2 Dortmund – Hannover
    • A3 Passau - Neurenberg - Würzburg - Frankfurt - Keulen - Oberhausen
    • A5 Hattenbacher Dreieck – Frankfurt – Karlsruhe – Bazel
    • A6 Mannheim - Heilbronn - Neurenberg
    • A7 Hamburg-Flensburg
    • A7 Hamburg - Hannover en Würzburg - Ulm - Füssen/Reutte
    • A8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg
    • A9 Halle/Leipzig – Neurenberg – München
    • A10 Ring Berlijn
    • A61 Mönchengladbach - Koblenz - Ludwigshafen
    • A81 Stuttgart-Singen
    • A93 Binnendriehoek – Kufstein
    • A95/B 2 München – Garmisch-Partenkirchen
    • A96 München - Lindau
    • A99 ringweg München

    ADAC waarschuwt ook voor lange wachttijden voor wie de Duitse de grens wil oversteken. Richting Oostenrijk en Zwitserland en op de hoofdwegen van en naar de Italiaanse, Franse en Kroatische kust is er file te verwachten. Langs de Inntal-, Tauern- en Brenner-Autobahn zal het extra druk zijn door de sluiting van alternatieve routes. Hou rekening met wachttijden van minimaal een uur aan de Duitse grensovergangen, en "aanzienlijk meer" voor reizen richting Slovenië en Kroatië. 

    Michiel Thijs

    De ultieme tip om minder péage te betalen: “Ooit al gehoord van de salamitechniek?”

    Wie zich vandaag in Frankrijk in de file verveelt, kan misschien de ‘salamitechniek’ toepassen om minder péage te moeten betalen.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer