De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontving Russisch minister Sergej Sjojgoe eergisteren met een groots onthaal in Pyongyang
API/Gamma-Rapho

"Rusland probeert wapens te kopen in Noord-Korea", zegt Amerikaans minister Blinken

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tracht Rusland zich wapens te verschaffen in Noord-Korea. Hij zegt dat naar aanleiding van een bezoek van de Russische minister van Defensie aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

"We zien Rusland wanhopig naar steun zoeken, naar wapens overal waar het die kan vinden, om zijn agressie in Oekraïne voort te zetten. Ik betwijfel ten stelligste dat hij in Noord-Korea op vakantie is", zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan de Australische pers.

Aanleiding is een bezoek van de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe aan Pyongyang. Daar ontmoette hij eergisteren de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, volgens Noord-Koreaanse staatsmedia voor een "vriendschappelijk onderhoud". Officieel is Sjojgoe in Noord-Korea voor de viering van de Overwinningsdag, waarop het land het einde van de oorlog met Zuid-Korea herdenkt.

Maar volgens Blinken doet Rusland de ronde van zijn bondgenoten om zich van wapens te voorzien. "We stellen het vast in Noord-Korea. We stellen het ook vast met Iran, dat talrijke drones aan Rusland leverde, die Rusland gebruikt om civiele infrastructuur te vernietigen en burgers te doden in Oekraïne", aldus Blinken.

Donderdag werden alvast beelden verspreid van Sjojgoe die samen met Kim Jong-un ballistische raketten inspecteert die kernkoppen kunnen afleveren, een type wapen dat door Rusland mee verboden is in de VN-Veiligheidsraad.

Rusland is een van de weinige landen waarmee Pyongyang vriendschappelijke relaties onderhoudt.

Kim Jong-un toont Sjojgoe de ballistische raketten met kernkoppen, een wapen dat verboden is door de VN-Veiligheidsraad
API/Gamma-Rapho

Meest gelezen