Luchtkwaliteit uitzonderlijk goed door natte, frisse zomer en verse zeebries

Een voorlopig natte en relatief frisse zomer met windvlagen uit het westen zorgt voor een sterk verbeterde luchtkwaliteit, dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij die de kwaliteit zelfs uitzonderlijk voor de tijd van het jaar noemt. Vooral voor mensen met aandoeningen als astma, allergieën of lijders van hart- en vaatziekten is dat goed nieuws. 

Slecht nieuws voor de zonnekloppers, goed nieuws voor de astmalijders. Een voorlopig natte en iets koudere julimaand heeft de luchtkwaliteit in onze regio's sterk verbeterd. "De weersomstandigheden zijn eigenlijk ideaal", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Schadelijke stoffen weggewassen

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is het uitzonderlijk dat we 's zomers met zo'n gezonde luchtkwaliteit te maken hebben. Tijdens eerder warme en zonnige zomermaanden ontstaat meer ozon of fijn stof doordat warmte en uv-straling inwerken op schadelijke deeltjes. Door droogte vliegen ook allerlei pollensoorten stevig rond, wat hooikoortspatiënten doorgaans al snotterend opmerken.

Ozonkaart België bron: Irceline

Maar nattigheid en koudere temperaturen hebben dus het omgekeerd effect. "De regen wast de vervuilde deeltjes uit de lucht en de wind gaat die deeltjes ook nog eens verdunnen", legt Smet uit.

Rob Cloosterman

Die wind is bovendien geen gewone wind. We hebben deze week te maken met een westenwind die gezonde zeelucht het binnenland in waait. 

"Daarnaast vervuilen we ook minder", zegt Smet. "Het is niet koud genoeg om de verwarming aan te zetten, maar ook niet zo warm dat we massaal onze vervuilende airconditioning gebruiken."

Aangewezen wandelweer

Voor mensen die doorgaans last hebben van het warme weer, denk aan astmalijders, mensen met hooikoorts of patiënten van hart- en vaatziekten, is het volgens Smet de uitgelezen kans om naar buiten te gaan en verse lucht in te ademen tijdens een wandel- of fietstocht.

BEKIJK - Genieten van de natuur in een gezonde lucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen