© AFP

Fileleed naar zon neemt af, maar wel drukste zwarte zaterdag met meer dan 1.100 kilometer file in Frankrijk

De vakantie-uittocht zorgde zaterdag voor erg druk verkeer richting het zuiden. In Frankrijk alleen al stond omstreeks het middaguur meer dan 1.100 kilometer file. Het record voor een zwarte zaterdag werd daarmee gebroken. Ook in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was het druk.

red

Met 1.131 kilometer file lag de verkeerspiek in Frankrijk hoger dan vorig jaar, toen er op het hoogtepunt 872 kilometer file stond. Met die ppiek gaat het ook boven het Zwarte Zaterdag-record van 2021, toen er 1.096 kilometer file stond. Het algemene zomerrecord staat op 1.142 kilometer.

De langste files in Frankrijk stonden op de A7/A9 Lyon - Orange - Spanje (goed voor maar liefst 5 uur aanschuiven), op de A10 Parijs - Bordeaux was het ruim 2.30 uur aanschuiven en op de A71/A75 Vierzon - Clermont-Ferrand - Narbonne stond er zo’n 100 km file.

Het blijft erg druk op de wegen naar de zon, maar de files zijn wel een stuk minder lang geworden. Het fileleed is intussen gehalveerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In Duitsland is het vooral erg druk in Zuid-Duitsland, met moeilijk verkeer op de assen tussen Nürnberg, München en Oostenrijk. De A8 tussen München en Salzburg stond al van ’s morgens vroeg vast, maar die situatie is flink verbeterd. Volgens de verkeersinformatie van het Duitse ADAC verlies je er nog maar een kwartier. Noordelijker, op de A7 tussen Hamburg en Flensburg is het wel nog druk.

Gotthardtunnel

Aan de Gotthardtunnel in Zwitserland was het aanschuiven geblazen met 15 kilometer file, goed voor 2.30 uur fileleed. Ook aan de Mont-Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië liepen de wachttijden op tot bijna twee uur.

Voorts verloopt het verkeer ook nog stroef in Oostenrijk (vooral richting Slovenië) en Italië (onder meer op de A1 Milaan - Bologna - Firenze).

In Kroatië ten slotte verloopt het verkeer moeizaam op de snelweg Zagreb - Karlovac richting Adriatische Zee.

Zaterdag staat te boek als een ‘rode dag’ voor het vertrek, met de hele dag druk verkeer. Rond het middaguur zou de piek wel bereikt zijn. Het terugkerend verkeer verloopt vandaag dan weer opmerkelijk vlot, meldt VAB nog. Er zijn wel files, maar niet in dezelfde mate als het heenreizend verkeer. Nochtans werd ook in noordelijke richting een ‘rode zaterdag’ verwacht. Morgen verwacht VAB nog druk verkeer op dezelfde probleemroutes als vandaag, maar de verliestijden zullen fors minder hoog zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER