Regen sijpelt weer Mijndepot in: “Niet te vatten”

Alken/Genk/Bilzen -

Voor de zoveelste keer heeft de regen schade veroorzaakt in het Mijndepot in Thor Central in Genk, het gevolg van slechte afwatering. Zaterdagnamiddag waren er plaatselijk enkele zware stortbuien. Zowel in Alken als Bilzen kwamen straten blank te staan.

Chris Nelis/Luc Engelbos/Marij Wyers

De gasten die zaterdagnamiddag het Mijndepot in Genk binnenstapten, moesten zigzaggen om de binnensijpelende regen te kunnen ontwijken. Het water zoekt langs stopcontacten en verlichting de weg van de minste weerstand. En die bevindt zich in het gebouw. Her en der staan emmers die de regen opvangen en bij regelmaat leeggegoten moeten worden. In het bergingsgedeelte van het depot hebben zich plassen gevormd. “Ik kan het niet meer tellen, zoveel keer heeft het al bij ons binnen geregend”, zegt Jean Ooms, voorzitter van vzw Mijnverleden die het Mijndepot uitbaat.

“Vorige keer was de schade veel groter dan nu, maar het blijft verschrikkelijk ergerlijk. Zo kan je toch geen bezoekers ontvangen?”, zucht Jean. “De ellende is begonnen na de werken aan het dak van Thor Central. Ik vermoed dat er veel te kleine aansluitingen gebruikt zijn. Die kunnen het water niet verwerken. Daarnaast wordt nog een deel van de oude riolering van de mijn gebruikt om het water af te voeren. Die hadden ze beter meteen vervangen toen ook de renovatiewerken aan het gebouw zijn uitgevoerd.”

“De stad heeft beloofd dat ze met camera’s de buizen zal laten controleren”, gaat Jean verder. “Maar dat gebeurt pas op 17 augustus. Wat als er weer een fikse bui op ons afkomt? De stad doet echt wel haar best om het probleem op te lossen, maar het mocht wel wat sneller gaan. Een ander probleem is dat de verzekering niet wil tussenkomen zolang er geen werken uitgevoerd zijn die moeten voorkomen dat het nog binnen regent. Tot dan moeten we alle kosten zelf dragen.”

Straten onder water

De buien zaterdagmiddag gingen hier en daar gepaard met onweer en lokaal regende het erg hard. De buien trokken van west naar oost. De Steenweg in Alken kwam blank te staan.

© Luc Engelbos

Door een felle bui kwam ook de Spurkerweg in Bilzen onder water te staan.

© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer