Generaal Tchiani, de zelfverklaarde nieuwe leider van Niger.

Europese Unie schort alle financiële steun en militaire samenwerking met Niger onmiddellijk op na staatsgreep

De Europese Unie schort alle financiële steun en samenwerking op vlak van veiligheid met Niger met onmiddellijke ingang op, als reactie op de militaire staatsgreep van woensdag. Ook de Afrikaanse Unie dreigt met maatregelen als de grondwettelijke orde niet binnen de twee weken wordt hersteld.

De Europese Unie is niet van plan om de nieuwe militaire machthebbers in Niger te erkennen. De afgezette president Mohamed Bazoum is democratisch verkozen en dus de enige legitieme president van Niger, is de boodschap van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie. De EU eist dan ook zijn onmiddellijke vrijlating.

De Europese Unie treft meteen ook maatregelen tegen de coupplegers. Alle financiële steun en samenwerking op het gebied van veiligheid worden met onmiddellijke ingang opgeschort. Frankrijk laat dan weer weten dat het alle ontwikkelingshulp en financiële steun onmiddellijk opschort.

Afgelopen woensdag omsingelden elitesoldaten van de Presidentiële Garde het presidentiële paleis en namen president Bazoum gevangen. Gisteren riep generaal Abdourahmane Tchiani zich uit tot de nieuwe leider van Niger.

AU geeft coupplegers 15 dagen

Ook de Afrikaanse Unie eist de onmiddellijke vrijlating van Bazoum. De Unie eist ook dat de militairen "onmiddellijk en zonder voorwaarden" naar hun kazernes terugkeren en binnen de 15 dagen de grondwettelijke orde herstellen. De AU zegt klaar te zijn om "alle nodige maatregelen" te nemen als dat niet zou gebeuren, inclusief straffende sancties tegen de coupplegers.

De vredes- en veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie zegt voorts erg bezorgd te zijn over de "zorgwekkende heropflakkering van militaire staatsgrepen" op het continent. De voorbije jaren waren er onder meer ook staatsgrepen in Mali, Burkina Faso en Guinee.

Gisteravond heeft ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de staatsgreep in het West-Afrikaanse land veroordeeld. Ook dat orgaan eist de onmiddellijke vrijlating van de gevangen genomen president. "De leden van de Veiligheidsraad drukten hun bezorgdheid uit over de negatieve gevolgen van ongrondwettelijke veranderingen in de regio, de toename van terroristische activiteiten en de slechte sociaal-economische situatie", luidt het.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had naar verluidt een telefoongesprek met Bazoum, zo laat het ministerie weten. Daarin verzekerde hij Bazoum ervan dat hij op de "niet-aflatende steun" van de Verenigde Staten kan rekenen en vertelde hij hem dat de VS zich zal inzetten voor het volledige herstel van de grondwettelijke orde in Niger.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en de woensdag afgezette Nigerese president Bazoum tijdens een ontmoeting in maart van dit jaar.

Meest gelezen