© VRT, Youtube

Presentatrice en zangeres Bea Van der Maat (62) koos voor euthanasie na diagnose ALS

Gewezen ‘Tien om te zien’-presentatrice en zangeres van Won Ton Ton Bea Van der Maat is op 62-jarige leeftijd overleden. Ze leed aan ALS en koos afgelopen donderdag voor euthanasie. Dat meldt haar familie.

“In juni 2022 kreeg Béatrice, zoals ze voluit heette, de diagnose ALS”, klinkt het in een persbericht. “Afgelopen donderdag koos ze voor euthanasie.” Van der Maat, geboren in Gent, werd onder meer bekend als presentatrice van Tien om te zien. Samen met Willy Sommers presenteerde ze het VTM-muziekprogramma van 1989 tot 1996. Het was op dat moment een van de meest bekeken programma’s op de commerciële zender. Toen ze er later op terugblikte, herinnerde ze zich vooral de grote mensenzee op de dijk van Blankenberge, waar het programma in de zomer werd opgenomen. Om nog niet te spreken over het grote aantal internationale artiesten met wie ze toen kennismaakte.

Willy Sommers en Bea Van der Maat ten tijde van ‘Tien om te zien’.

Zelfs was ze toen al bekend als zangeres van de new waveband Chow-Chow en vooral van de opvolger Won Ton Ton. “In 1982 deden we een eerste keer mee aan Humo’s Rock Rally”, blikte ze ooit terug. “Toen kregen we goeie beoordelingen, maar we raakten niet in de finale. Bij onze tweede deelname in 1984 lukte dat wel.”

En toen kwam ook het grote succes, met I Lie and I cheat. Dat nummer stond wekenlang bovenaan in de hitlijsten. En het scheelde niet veel, of ze was doorgebroken in de VS. Maar toen bleek ze zwanger van haar eerste kind en werd alles afgeblazen. Nadien zong ze nog als gastzangeres bij de LSP-band en vanaf 2005 bij The Belpop Bastards met onder meer Kloot Per W. Maar na Tien om te zien werd haar muziekcarrière nooit meer dezelfde.

“De band is afgerekend omdat ik presenteerde voor een commerciële zender. Alsof ik mijn ziel verkocht had aan de duivel. Ik was niet langer een geloofwaardige alternatieve zangeres.” Ze maakte een korte zijsprong als actrice, maar wel eentje die kon tellen. Als de bevallige Sarah speelde ze aan de zijde van Urbanus mee in Koko flanel (1990), de succesvolste Vlaamse film tot Loft (2008) uitkwam.

© GVA

Begin 2000 gooide ze het over een andere boeg, zegde ze de showbizz vaarwel en ging ze lesgeven in Keerbergen. Ze gaf er Engels in het middelbaar onderwijs en verdween bewust uit de aandacht. “Ik heb ontzettend mooie herinneringen aan tv, film en muziek, maar het is een leven waaronder ik een streep trok. Ik ga ook niet meer naar feestjes of premières.” Dat ze ziek was, was dan ook weinig geweten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bea Van der Maat laat een man, muzikant Jan Biesemans, en twee kinderen, Ulrike en Lenny na. Op haar eigen vraag zal de afscheidsplechtigheid in intieme kring plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer