Luc Borgion

Oud-directeur van school in Keerbergen waar Bea les gaf: “Misschien heb ik haar dat duwtje gegeven om leerkracht te worden”

Bea Van der Maat koos in 2004 voor een nieuwe carrière en ging aan de slag als leerkracht in de middenschool van het KA Keerbergen. Het was de toenmalige directeur Luc Borgions die haar de vacature voor leerkracht Engels voorstelde: “Het was een toevallige samenloop van omstandigheden, maar ze zei meteen ja.”

Oud-directeur van de middenschool van het KA Keerbergen, Luc Borgions, heeft alleen maar mooie herinneringen aan Bea Van der Maat: “Een heel lieve, sympathieke, meelevende vrouw. Waar ze kon helpen, was ze altijd de eerste om te helpen. Ook een timide vrouw, maar zet ze op een podium en dan werd ze een echt podiumbeest.”

Het was mede door directeur Luc dat Bea de stap zette naar het onderwijs. “In 2004 kwam Bea haar zoon inschrijven in onze school. We hadden op dat moment een vacature voor het vak Engels. Ze had een diploma regentaat Nederlands-Engels, dus ik vroeg haar of ze geen interesse had. Ze is daar eigenlijk meteen opgesprongen. Het was een toevallige samenloop van omstandigheden. Er was een vacature, het was voor haar het juiste moment om de vraag te krijgen en daar ja op te zeggen.”

Leerkracht worden was één van de beste beslissingen die ze genomen had, zei ze
Oud-directeur Luc Borgions

“Achteraf heeft ze me toevertrouwd dat leerkracht worden één van de beste beslissingen was die ze ooit in haar leven genomen had. Ze kon zichzelf zijn bij de collega’s, ze werd daar niet beschouwd als een BV en ze kon haar ding doen met de leerlingen. Ze was echt een supermadam", aldus Luc.

Muziek

Luc werkte bijna 15 jaar lang samen met Bea. “Ze was altijd heel bezorgd om haar leerlingen. Ze heeft de muziek ook nooit afgezworen, ze is dat blijven gebruiken in de klas.  Ze printte songteksten uit en ging ermee aan de slag. Zo hield ze de aandacht van de leerlingen vast. Ze is muziek blijven gebruiken in haar onderwijscarrière.” 

Verrassingsoptreden op trouwfeest

Op het trouwfeest van directeur Luc kwam Bea ook onverwacht optreden met haar band. “Ik had ooit gezegd dat als ik zou trouwen, dat ze moest komen optreden. Maar Bea zei dat ze dat niet graag deed. Ze had ook een smoesje verzonnen dat ze naar Engeland moest en er niet kon bij zijn. Maar op de trouwavond zelf stond ze daar met haar band als verrassing. Dat was ze ten voeten uit: voor iedereen goed doen en zichzelf wegcijferen. Ik ga ze enorm missen, echt een supermadam.”

Bea Van der Maat met haar band op het trouwfeest van oud-directeur Luc
Luc Borgion

In 2015 sprak VRT NWS met Bea Van der Maat over haar leven en werk. Dat interview kan je nog eens lezen via deze link.

Meest gelezen