Peter Maes

Brusselse brandweer bemachtigt vijf gouden medailles op World Police & Fire Games

Op de eerste dag van de World Police and Fire Games, die dit jaar in de Canadese stad Winnipeg plaatsvinden, heeft de Brusselse brandweer vijf gouden medailles, één zilveren en één bronzen medaille in de wacht gesleept. En daar stopt het niet bij, de brandweer hoopt er nog een hoop te behalen. "We gaan keihard doorgaan."

"Gisteren hebben we een heel sterke dag in het fietsen gehad", vertelt Brussels brandweerlid Pieter Maes vanuit Winnipeg. Vijf gouden en één zilveren medaille werden behaald in het criterium wegrit.

Eén bronzen medaille werd gehaald met "dragon boat", een discipline met twaalf personen in één boot waarbij zo snel mogelijk wordt geroeid op het ritme van een trommel.

"Ze hebben dat wreed goed gedaan, want we waren er niet in getraind. Dat het niet evident is, hebben de Australiërs bewezen, want die zijn gekapseisd."

Keihard doorgaan

De Brusselse brandweer is met een team van 28 brandweerleden aanwezig, met leeftijden van rond de 30 jaar tot boven de 60. "We zijn een heel gemengd team. Onze fietsploeg is heel sterk, maar ook in traplopen - zowel in sportkledij als in brandweertenue - scoren we goed, net als andere brandweergerelateerde proeven."

Ook de Antwerpse politie en brandweer zijn aanwezig op de spelen. Zij haalden nog eens twee medailles binnen, waardoor ons land aan een totaal van 9 medailles komt na de eerste dag.

Maar dat is nog niet genoeg volgens Maes. "We gaan keihard doorgaan. We verwachten zeker dat we nog medailles gaan halen, we hopen dat we tegen de 20 zitten." Vorig jaar haalde de Brusselse brandweer op de spelen in Rotterdam maar liefst 30 medailles binnen.

60 disciplines

En ook zondag wordt er nog verder gestreden. "Vandaag zijn er die meedoen in de sprintcompetitie. En er is nu al iemand bezig met een halve marathon," vertelt Maes wanneer het op dat moment 8 uur 's ochtends is in Canada (15 uur in België).

De World Police and Fire Games zijn de internationale spelen voor personeel van politie, brandweer, douane en Dienst Justitiële Inrichtingen met zowat 60 disciplines. Dit jaar vinden die plaats in Winnipeg, de hoofdstad van de Canadese provincie Manitoba.

De spelen zijn van start gegaan op vrijdag 28 juli en duren tien dagen tot en met 6 augustus. In totaal nemen zo'n 8.500 atleten deel vanuit meer dan 50 laden.

Pieter Maes

Meest gelezen