© Gregory Van Gansen / Photo News

Gemengde gevoelens bij Antwerpse handelaars over soldenmaand: "Slecht weer was spelbreker"

De Antwerpse winkeluitbaters kijken met gemengde gevoelens terug op de koopjesperiode in juli. De handelaars kenden een sterk openingsweekend, maar het slechte weer zorgde voor een spelbreker. Toch eindigt de soldenmaand met een positieve noot, dankzij de festivalgangers van Tomorrowland die in de stad logeerden.

Het laatste weekend van de koopjesperiode in Antwerpen zit erop. "Zaterdag was er nog veel volk in de winkelstraten en zijn er nog veel koopjes de deur uitgegaan", zegt regioverantwoordelijke Nico Volckeryk van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Ook de bezoekers van Tomorrowland hebben er een schepje bovenop gedaan."

Met het laatste weekend zit ook de soldenmaand er bijna op. "Maar er zullen maandag nog veel koopjes zijn in de winkel, aangezien er in augustus al een nieuwe stock komt." Toch zal de laatste koopjesdag niet veel meer veranderen aan de afgelopen periode. "De maand was niet goed, maar ook niet slecht. Het was status quo." 

De koopjesperiode begon wel met een knal. "Het eerste weekend was een succes. In Antwerpen was het over de koppen lopen. De dagen nadien bleef de verkoop goed gaan en dachten de handelaars dat het een topmaand zou worden. Helaas zorgde het slechte weer voor een spelbreker." En dan komt Tomorrowland als geroepen. "In de laatste twee weekends zien we wel dat veel festivalgangers koopjes komen doen in Antwerpen, vooral de bezoekers die hier logeren. In dat opzicht is het wel een leuke extra."

Sterk handelsmerk

Toch blijven de solden een sterk merk, volgens Nico. "Er is veel veranderd de laatste jaren. Doorheen het jaar zijn er al veel kortingen of acties en de e-commerce heeft ook veel invloed, maar de solden blijven een sterk handelsmerk. In het weekend komen bezoekers zelfs overnachten in Antwerpen, omdat ze weten dat er solden zijn. Niet alleen Belgen, maar ook vanuit Nederland, Duitsland en Frankrijk komen ze naar hier."

Parkeerbeleid in Antwerpen

Vanaf 1 augustus verandert het parkeerbeleid in de stad Antwerpen en mogen bezoekers niet meer op straat parkeren. "We vrezen niet dat we veel klanten gaan verliezen. Ze kunnen nog altijd in ondergrondse parkings terecht of hun auto achterlaten aan park and rides en met het openbaar vervoer komen." En nu de soldenmaand voorbij is, hebben de handelaars nog veel om naar uit te kijken. "De Bollekesfeesten en de Antwerp Gay Pride lokken altijd veel volk naar de stad. En het Antwerpse modeweekend in oktober is ontzettend populair, we blijven optimistisch."

Meest gelezen