Urbanus met Bea Van der Maat in Koko Flanel. “Zij dacht dat ze het niet zou kunnen, maar met wat ondersteuning van Herbert Flack en een acteercoach ging dat heel goed.”© GVA

Urbanus speelde samen met Bea Van der Maat in kaskraker ‘Koko Flanel’: “Iedereen had een boontje voor haar”

Bea Van der Maat maakte naam als actrice naast Urbanus in de film Koko Flanel uit 1990, met meer dan een miljoen bioscoopbezoekers een van de meest succesvolle Vlaamse films ooit. “Als Bea je ’s morgens op de set goeiendag zei, was je direct weer in vorm.”

Urbanus (74) bracht zondagmiddag in de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM hulde aan zijn vroegere collega. “Ik had haar een maand geleden nog een mailtje gestuurd, waar ze niet op heeft gereageerd”, vertelt hij aan de telefoon. “Ik wist niet dat ze ziek was. Een jaar geleden hadden we nog even gemaild. Toen excuseerde ze zich dat haar antwoord pas een paar weken later kwam: ‘zo slordig’. Ze moet toen de diagnose (ALS, de spierziekte waardoor geleidelijk verlamming optreedt, red.) al gekregen hebben. Ocharme toch da meiske. En wat een vreselijke ziekte. Ze heeft de moed gehad om er zelf een einde aan te maken. Maar ja, als je niks meer kunt doen, als je leven zo in mekaar zakt, wat blijft er dan nog over.”

Plezant, grappig en bloedmooi

Destijds had Urbanus aan regisseur Stijn Coninx voorgesteld om Bea Van der Maat te vragen. “Ik voelde dat het zou klikken. Zij dacht dat ze het niet zou kunnen, maar met wat ondersteuning van Herbert Flack en een acteercoach ging dat heel goed. Ze was heel plezant en grappig om mee samen te werken. En een bloedmooie vrouw. Iedereen had een boontje voor haar. ”

Later zouden Urbanus en Van der Maat samen nog even verschijnen in de film Max (1994), met Jacques Vermeire.© BELGA

Het interview in het VRT-journaal zondagmiddag leek Urbanus weer even terug te brengen naar de set van Koko Flanel. “Ik had weinig geslapen, ik ben gisteren naar een feestje geweest tot één uur ’s nachts en door de wind kwamen er tranen in mijn ogen. Toen wou ik een zakdoek uit mijn vestzak halen, maar dat bleek een sok. ‘Sorry Bea’, zei ik naar de hemel. Het was net als dertig jaar geleden, toen ik naast haar de onhandige Placide Smellekens speelde.”

Veel contact hebben de twee niet meer gehad. “Ze had zich teruggetrokken uit de media en ze was moeilijk bereikbaar. Ik vond haar boordevol talent en toch nederig en lief.”

 (dh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER