Lotte Kopecky kan haar ogen niet geloven: “Aan een podium heb ik nooit gedacht”

Nooit gedacht. Lotte Kopecky sluit de Tour niet alleen af met een ritzege en een groene trui, als dikke, dikke kers op de taart mag ze mee het eindpodium op. Niet als derde, maar als tweede: het gevolg van een ijzersterke slottijdrit.

Guillaume Maebe, Vincent Van Genechten

LEES OOK. Oersterke Lotte Kopecky rijdt fantastische tijdrit en wipt naar tweede plek in de Tour, Demi Vollering pakt de eindzege

“Niet slecht voor een sprinter”, kreeg Kopecky meteen na aankomst een stelling voorgeschoteld. “Neen, inderdaad niet”, reageerde de Belgisch kampioene. “Ik weet niet wat mij overkomt. Ik kwam naar de Tour met een goede vorm, maar dat dit zou gebeuren? Neen, dit is echt boven mijn verwachtingen. Aan een podium heb ik nooit gedacht”.

Kopecky eindigde uiteindelijk enorm knap als derde in de tijdrit, na haar ploeggenotes Marlen Reusser en Demi Vollering. In de eindstand wipt ze voorbij Annemiek Van Vleuten en Katarzyna Niewiadoma met wie ze in dezelfde tijd eindigt. Op basis van de honderdsten (21) mag Kopecky de tweede plek in de eindstand claimen. Een ongelooflijke prestatie.

Kopecky en Vollering: de twee koninginnen van deze Ronde van Frankrijk.

“Ik heb mezelf toch wel verrast. Vooral gisteren”, aldus Kopecky later in het flashinterview. “Deze week was meer dan ik ooit had gedacht. Het is gek geweest om de hele Tour in het geel te rijden en vandaag winnen we dan ook de Tour met Demi. Het kon niet perfecter gaan. Of dit mijn beste tijdrit ooit was? Dat weet ik niet. Ik had een heel goed pace plan opgesteld met Loïc Segaert (de broer van Alec Segaert en coach bij Lotto Dstny, red.) en ik kon heel veel kracht zetten op mijn benen. Dat had ik niet verwacht na gisteren. Het was spannend, maar het is gelukt. Ongelooflijk. Boven alle verwachtingen. Onzinnig, eigenlijk. Ik hoopte wel dat ik nog over Annemiek zou kunnen gaan, maar ook nog in dezelfde seconde komen als ‘Kasia’, dat is te gek. Dit is een enorme verrassing. Ik denk niet dat er ooit nog een betere Tour voor me komt.”

Haar Nederlandse ploeggenote Demi Vollering won dan wel de Tour, maar Kopecky drukte de hele week haar stempel. “Bijna de hele Tour in het geel, uiteindelijk het groen, een ritoverwinning, en tweede in het klassement: beter dan dit gaat het niet worden. Dag na dag ging alles beter dan ik had verwacht. Vooral gisteren (op de Tourmalet) heb ik me echt verbaasd. Al voelden mijn benen deze morgen alsof er een ‘camion’ over was gereden.”

Nu Kopecky de Tour als tweede afsloot, rijst de vraag of ze ooit het eindklassement kan winnen. “Ooit? Misschien. Als het parcours heel erg meezit. Ik sluit het niet uit, maar het is niet dat ik me er de komende twee jaar op toe ga leggen. Ik ben heel blij met de renster die ik op dit moment ben. En ik ben op dit moment ook niet van plan om als renster te veranderen. Ik droom meer van Parijs-Roubaix en het WK dan van eindwinst in de Tour.”

© AFP

“Glasgow staat tien keer hoger dan de Tour”

De Tour de France Femmes was nog maar pas afgelopen, of groene trui en nummer twee Lotte Kopecky zat al met haar hoofd bij het WK in het Schotse Glasgow. “De knop zal heel snel omgedraaid zijn”, zei ze na de afsluitende tijdrit van de Tour.

Een voorbereiding op het WK: zo heeft Kopecky telkens de achtdaagse Tour de France Femmes benoemd. “En dat was echt geen leugen”, lachte ze. “Deze Tour was geen doel. Dat WK is en blijft mijn hoofddoel. Het WK staat tien keer hoger dan deze Tour. Ik wou daarom echt fris aan de Tour beginnen. Om vooral dag na dag goed te herstellen. En dat is gelukt. Dag na dag had ik superfrisse benen. (Grijnst) Ik hoorde wel links en rechts vanuit de Belgische federatie dat ze liever hadden dat ik het de laatste twee dagen wat rustiger aan zou doen.”

© Getty Images

Kopecky reist maandag rechtstreeks door naar Glasgow. “Eenmaal ik daar ben, zal de focus wel heel snel verlegd worden. De knop zal heel snel omgedraaid zijn. En ik zal er ook wel de nodige rust vinden om goed te herstellen. Ik had een enorm goed gevoel deze week. Ik ben blij dat ik dag na dag enorm goed herstelde. Ik hoop dat ik dat de komende zes dagen nog meer kan doen.”

De focus staat al op Glasgow, veel ruimte om de indrukwekkende Tour van haarzelf en Team SD Worx te vieren voorziet Kopecky zondagavond dus niet. “Ik ga het vanavond heel kalm proberen te houden. Het laatste wat ik wil, is nu een ziekte opdoen, of de conditie die ik nu heb op één of andere manier weggooien.”

Kopecky begint volgende week zondag op de piste aan het ‘Super-WK’ in Glasgow.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen