De Standaardberingen

Parket start onderzoek in woonzorgcentrum: man (77) overlijdt plots, drie anderen ziek

Het woonzorgcentrum Corsala in Beringen.© Raymond Lemmens

Het Limburgse parket onderzoekt een overlijden van een bewoner in het wzc Corsala in Beringen. Drie andere bewoners werden ziek.

Thomas Jansen, Marij Wyers

Drie bewoners van woonzorgcentrum Corsala in Beringen vertoonden vrijdagmorgen gelijkaardige ziektesymptomen. Een van hen werd naar het ziekenhuis overgebracht. Diezelfde ochtend overleed ook een vierde bewoner in het centrum, een 77-jarige man.

Daarop kwamen de lokale politie en het Limburgse parket ter plaatse om de precieze omstandigheden te onderzoeken. ‘We bewandelen verschillende pistes en sluiten geen enkele mogelijkheid uit’, zegt Sara Taels, campusdirecteur van het woonzorgcentrum. ‘Wij verlenen de politiediensten uiteraard onze volledige medewerking. We hopen dat we snel meer duidelijkheid in deze zaak hebben. Ondertussen blijven we het volste ­vertrouwen in onze medewerkers hebben.’ De drie zieke bewoners zijn intussen aan de beterhand.

Onder de indruk

Slachtofferhulp kwam ter plaatse om de medewerkers van het centrum, die erg onder de indruk zijn, op te vangen. Ook de betrokken familieleden kunnen op de steun van slachtofferhulp en de medewerkers van het wzc Corsala rekenen.

Het parket Limburg bevestigt dat een gerechtelijk onderzoek werd geopend doordat een van de bewoners stierf en in korte tijd ook drie mensen onwel waren geworden. ‘De procedure voorziet dat we dan het draaiboek verdacht overlijden opstarten. Er wordt niet meteen uitgegaan van kwaadwilligheid, maar we willen alles uitsluiten en onderzoeken. Officieel staan alle pistes nog open’, zegt persmagistraat Katrien Truyen van het parket Limburg.

Maandag wordt een autopsie uitgevoerd op het lichaam van de overledene. ‘Dan weten we meer en kunnen we ook nagaan of er een link is met de andere bewoners die onwel werden. Het kan ook gaan om een bacterie of een virus. Alle pistes liggen nog open.’