Auto gegrepen door een trein en tientallen meters meegesleurd, jonge voetballer (23) overleden

In Vlamertinge, een deelgemeente van Ieper, is maandagochtend een 23-jarige man om het leven gekomen nadat hij met zijn wagen op de spoorweg terecht was gekomen. Hij zou van café op weg naar huis geweest zijn, toen hij om onduidelijke redenen op het spoor terechtkwam.

Thijs Pattyn

De hulpdiensten werden maandag rond 5.20 uur opgeroepen voor een ongeval aan de spooroverweg van de Poperingseweg tussen Ieper en deelgemeente Vlamertinge. Een trein die uit de richting van Poperinge kwam, greep een auto. Het voertuig werd tientallen meters meegesleurd over de sporen.

Brandweer Westhoek kwam ter plaatse om de bestuurder te bevrijden uit het wrak. De 23-jarige man kon evenwel niet meer gered worden. Hij overleed ter plaatse. Het gaat om een jonge voetballer, die zondag samen met zijn vrienden de eerste match van het nieuwe voetbalseizoen in derde provinciale gespeeld had. Daarna trok de ploeg nog naar een café in de buurt van de spoorweg. Bij het naar huis rijden, is het om nog onduidelijke redenen fout gelopen.

Overweg

“Wanneer er een ongeval aan of in de buurt van een overweg gebeurt, dan laten wij de werking van de slagbomen en lichten altijd onderzoeken. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat die normaal functioneerden”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Uit de eerste vaststellingen bleek wel dat de auto met de neus in de richting van de trein stond.

“Bij een ‘klassiek’ ongeval waarbij een bestuurder de signalisatie negeert en de overweg oprijdt, wordt de auto in de flank gegrepen door een trein”, zegt hij. “Het gaat hier dus niet om zo’n klassiek geval van het niet respecteren van de verkeersregels, aangezien de auto op het spoor in de richting van de trein stond.”

Het parket en de bevoegde politiediensten zullen verder onderzoek doen naar de oorzaak en de omstandigheden van het ongeval. “Maar een mogelijke hypothese is dat de persoon, om welke reden dan ook, te vroeg is afgedraaid en een stukje verder gereden is op de sporen”, zegt Petit. “De trein reed vermoedelijk aan zo’n 100 kilometer per uur en heeft nog geprobeerd een noodremming uit te voeren, maar de aanrijding was niet meer af te wenden.”

Ook het parket volgt die hypothese. De jongeman zou een verkeerde afslag genomen hebben en op de sporen terechtgekomen zijn, klinkt het.

© ptb

In de trein waren een reiziger, treinbegeleider en trenbestuurder aanwezig, die allen ongedeerd bleven. Het treinverkeer tussen Poperinge en Ieper was lange tijd onderbroken. Om 16.45 uur kon het treinverkeer opnieuw hernomen worden. Het treinstel moest niet getakeld worden en kon op eigen krachten verder rijden. De spoorinfrastructuur werd gecontroleerd en er werden enkele kleinen herstellingen uitgevoerd.

© ptb

© ptb

© ptb

© ptb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER