© Commonwealth of Australia, Department of Defence

Vier Australische militairen neergestort in helikopter zijn overleden, zoekactie naar lichamen gaat voort

In Australië wordt de reddingsoperatie voor de vier militairen die vrijdagnacht met een helikopter in zee neergestort zijn, stopgezet. Ze deden mee aan een grote, internationale militaire oefening. Er is geen hoop meer om de militairen levend terug te vinden, zegt de Australische Defensieminister.

Er zijn belangrijke brokstukken van de helikopter gevonden, die wijzen op een rampzalig incident, meldde Defensieminister Richard Marles. De vier bemanningsleden aan boord van de helikopter zijn dus meer dan waarschijnlijk overleden. Eerder waren ook al kleinere stukken van de helikopter teruggevonden. 

Het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is. Het ongeval gebeurde vrijdagnacht, tijdens een grootschalige, internationale militaire oefening van het Australische en Amerikaanse leger. Die oefening is er elke twee jaar en gaat ook nu volgens plan door tot en met 4 augustus.

De minister van Defensie benadrukte dat militaire oefeningen risico en dus gevaar inhouden, maar enorm belangrijk zijn voor de veiligheid in de regio. "De dood van deze mannen is dus net zo belangrijk en betekenisvol als de dood van iedereen die ooit het uniform van het Australische leger heeft gedragen."

De families van de vier militairen zijn persoonlijk op de hoogte gebracht dat de reddingsoperatie is stopgezet. Er wordt wel nog met man en macht gezocht naar de lichamen van de bemanning.

Het type helikopter MHR90 Taipan van het Australische leger aan het werk tijdens een andere militaire oefening.
© Commonwealth of Australia, Department of Defence

De militairen vlogen in een type helikopter MRH90 Taipan, een toestel dat normaal gezien eind volgend jaar uit dienst zou worden genomen en vervangen door een nieuwer model. De Taipans zullen voorlopig niet meer gebruikt worden, en de nieuwe helikopters worden sneller operationeel gemaakt. 

Meest gelezen