© Radio 2

Klooster van abdij van Herkenrode in Hasselt wordt B&B

In het oude klooster van de abdijsite van Herkenrode in Hasselt kunnen vanaf september toeristen overnachten. In eerste instantie gaat het over rugzaktoeristen die een slaapplaats nodig hebben tijdens hun wandeling op de GR5-route die van Nederland naar het zuiden van Frankrijk loopt. In het voorjaar worden enkele kamers in het klooster omgebouwd tot een bed and breakfast.

Het klooster ligt er op dit moment verlaten bij, de laatste kanunnikessen van het Heilig Graf hebben eind januari de deur achter zich dichtgetrokken. In een vleugel van het gebouw zijn enkele jaren geleden een vijftal aangepaste kamers gemaakt voor de zusters. “Ze wilden hier tot het einde blijven, maar dat is uiteindelijk anders gelopen”, vertelt directeur van Herkenrode Paul Lambrechts. “Maar de kamers en de aansluitende badkamers zijn helemaal aangepast voor mensen met een beperking. Jammer genoeg zijn ze nog nooit gebruikt.”

Alle kamers hebben een aangepaste badkamer
© Radio 2

Test met rugzaktoeristen

Herkenrode wil nu dat het gebouw opnieuw gebruikt wordt. “Vanaf september willen we rugzaktoeristen laten slapen in het klooster, het gaat dan om wandelaars die de GR5-route lopen van Nederland naar Frankrijk. Die kunnen dan hier overnachten”, vertelt Lambrechts. “Voorlopig is dit een test. Als het goed gaat, dan willen we in het voorjaar starten met een B&B. We moeten dan wel zorgen voor andere meubels en decoratie in de kamers.”

De gangen en de kamers zijn pas enkele jaren geleden vernieuwd
© Radio 2

De kamers zijn volgens de uitbaters van Herkenrode ideaal voor mensen met een beperking. “Die kunnen dan hier zorgeloos met vakantie komen samen met hun partner. Alles is hier voorhanden: je hebt aangepaste badkamers en er zijn liften. Zo kunnen we de mensen een fijne vakantie bieden hier, want de plek nodigt uit om langer te blijven”, besluit Paul Lambrechts.

Zicht op de kapel vanuit de binnenkoer
© Radio 2

Meest gelezen