Brandend vrachtschip in Nederland veilig weggesleept naar tijdelijke locatie 

Het brandende vrachtschip Fremantle Highway is aangekomen op een tijdelijke locatie. Het ligt nu op 16 kilometer van de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland. De sleepwerken verliepen vlot. De brand op het schip brak vorige dinsdag uit en is nog niet helemaal geblust.

Bijna een week geleden brak brand uit aan boord van het Panamese vrachtschip Fremantle Highway. Een bemanningslid is daarbij om het leven gekomen. Sindsdien proberen de hulpdiensten het vuur te blussen.

Dagenlang dobberde het schip voor de Nederlandse Waddeneilanden. Eergisteren werd bekendgemaakt dat het schip naar een tijdelijke locatie versleept zou worden, waar het verder weg van de drukke vaarroutes zou liggen en beter beschermd zou zijn tegen de weersomstandigheden.

Twee sleepboten zijn gisterenmiddag begonnen aan de tocht van 66 kilometer. Het schip is vanmiddag aangekomen op zijn tijdelijke plek, 16 kilometer boven de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland. Dat laat het Nederlandse agentschap Rijkswaterstaat weten. Het slepen van het schip is zonder problemen verlopen.

"Door de meewerkende stroming tijdens het tweede deel van de sleep kon er sneller gevaren worden dan eerder was berekend. Ook de rookontwikkeling van het vrachtschip bleef tijdens de hele sleeproute minimaal."

Nu wordt geprobeerd om het schip te ankeren. Zodra het kan, zullen experts aan boord gaan voor een inspectie. De uiteindelijke haven is nog niet bekend. "Die is afhankelijk van de situatie aan boord van het vrachtschip, de te verwachten weersomstandigheden en een beschikbare haven met de juiste faciliteiten."

BEKIJK - Beelden van het brandende schip:

Videospeler inladen...

Meest gelezen