© AP

Britse premier belooft nieuwe olie- en gaslicenties in de Noordzee

De Britse regering wil minder afhankelijk worden van de import van energie en dus belooft ze maandag “honderden” nieuwe licenties voor het winnen van olie- en aardgas in de Noordzee. De eerste zouden toegekend worden vanaf de herfst. De plannen van premier Rishi Sunak kregen wel al meteen kritiek van milieuorganisaties.

Bron: BELGA

De Britse regering wil tegen 2050 klimaatneutraal worden, maar volgens de eerste minister zullen olie en gas tegen dan nog altijd een kwart van de energiebehoefte van het Verenigd Koninkrijk dekken. “De Noordzee is het beste voor onze energiezekerheid”, zei hij maandag bij een bezoek aan Schotland, “waarbij we niet meer afhankelijk zullen zijn van buitenlandse dictators”.

Hij wees er ook op dat het winnen van olie en aardgas dicht bij huis “twee, drie of zelfs vier maal” minder CO2-uitstoot vertegenwoordigt dan import van de andere kant van de wereld. Of ook het omstreden Rosebank-veld bij de Shetland-eilanden groen licht krijgt voor ontginning, werd niet bevestigd.

Met de aankondiging zetten de Conservatieven zich resoluut af tegen oppositiepartij Labour, dat geen nieuwe licenties meer wil toekennen voor de Noordzee.

Greenpeace reageerde erg kritisch op de aankondiging van de premier en wees erop dat fossiele brandstoffen niet genationaliseerd zijn. “Ze behoren toe aan de bedrijven die ze ontginnen en zullen verkocht worden aan de meest biedende op de internationale markten”. De organisatie Just Top Oil beschuldigde Sunak zelfs “erger te zijn dan een oorlogscrimineel”,  waarbij verwezen werd naar de effecten voor de klimaatopwarming.

De Britse regering maakte maandag ook twee nieuwe sites voor de opslag van CO2 bekend. Tegen 2030 wil men daar jaarlijks 20 à 30 miljoen ton van het broeikasgas in opslaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer