De Belgische scouts en gidsen genieten van de pracht en praal van de Zuid-Koreaanse cultuur.© Maarten Van den Langenbergh

Terrein voor Jamboree nog niet klaar door stormweer: Belgische scouts en gidsen komen dag later

De 1.250 Belgische scouts en gidsen die deelnemen aan de 25ste wereldjamboree, die dit jaar in Zuid-Korea plaatsvindt, kunnen nog niet op het jamboreeterrein terecht. De Zuid-Koreaanse overheid heeft het terrein niet tijdig klaar gekregen na het stormweer van de voorbije weken.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Het thuisfront hoeft zich geen zorgen te maken”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Onze Belgische deelnemers komen een dag later aan dan gepland, maar zullen niets moeten missen van de activiteiten. Ze moeten alleen hun tenten wat sneller opslaan en hebben iets minder tijd om het terrein te verkennen.”

De 25ste World Scout Jamboree vindt plaats in SaeManGeum. Een drooggelegd waddengebied, dat niet ontsnapte aan het noodweer dat Zuid-Korea onlangs trof. Maar de Zuid-Koreaanse overheid had zich sterk gemaakt dat dit de jamboree niet zou verstoren. Het zou een irrigatiesysteem en vijvers laten plaatsen op het terrein, zodat het niet zou overstromen.

“Er is enige vertraging ontstaan bij de opbouw van het terrein”, weet Jan Van Reusel. “Of dit verband houdt met het voorbije noodweer, weet ik niet. Vergeet niet dat het nu regenseizoen is in Zuid-Korea. Om er zeker van te zijn dat de nodige faciliteiten in infrastructuur in orde zijn, heeft het Belgische contingent beslist om een dag later naar het jamboreeterrein te trekken.”

Dag langer in universiteitsgebouwen

Ook enkele andere landen beslisten om pas later naar het terrein te verhuizen. De voorbije week maakten alle scouts en gidsen een zogenaamde voorreis in Zuid-Korea, zodat ze er het land konden ontdekken. “Onze deelnemers hebben al diverse rondreizen gemaakt”, vertelt Jan Van Reusel. “Tijdens die eerste week overnachtten ze in universiteitsgebouwen. We konden er hun verblijf zonder financiële of logistieke gevolgen een nacht verlengen.”

De eigenlijke jamboree, waar 50.000 scouts op één terrein verzamelen, start woensdag. “Onze jongeren zullen de openingsceremonie en alle geplande activiteiten niet missen. Zelf heb ik twee keer per dag contact met onze delegatieverantwoordelijken ter plaatse. Als er iets verandert in het programma brengen we meteen alle ouders op de hoogte.”

Dat doen de scouts en gidsen overigens zelf ook. “Onze zoon Maarten stuurt ons geregeld berichten via Whatsapp”, vertelt Bart Van den Langenbergh uit Tielen. “Hij klinkt heel enthousiast. De foto’s die hij heeft gestuurd, lijken alvast te bevestigen dat ze er de reis van hun leven meemaken. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft ons maandag laten weten dat de aankomst op het jamboreeterrein is vertraagd. Fijn dat ze ons op de hoogte houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER