Restaurant

Parket wil topchef Willem Hiele vervolgen voor slagen en verwondingen

Willem Hiele.© Geert Van de Velde

Het Brugse parket wil sterrenchef Willem Hiele voor de rechter brengen. In november sloeg hij in zijn nieuwe restaurant in Oudenburg bij Oostende een zaalmedewerker in elkaar. ‘Totaal uit het niets’, zegt advocate Nina Van Eeckhaut, die het slachtoffer verdedigt.

Jan Claeys, Celina Cazetta en Annelies Baeten

De feiten dateren van begin november vorig jaar. Willem Hiele, nog maar een paar maanden op zijn nieuwe locatie in de imposante villa, ging toen een werknemer te lijf in het restaurant. ‘Totaal uit het niets’, zegt Nina Van Eeckhaut, de advocaat van het slachtoffer.

Een paar dagen later was de sterrenchef met een score van 15 op 20 de hoogste nieuwkomer in de culinaire gids Gault&Milau. Hij bleef weg van de uitreiking in Brussel op 7 november 2022. Kort daarna ging het nieuwe restaurant dicht ‘om medische redenen’. Hiele wenste nooit te reageren op de vraag wat er precies aan de hand was. Eén personeelslid bleef in het restaurant om de mensen met een reservatie te informeren over de annulatie.

Vreemd moment

Na twee maanden sluiting ging het restaurant begin dit jaar weer open. Hiele schreef toen op sociale media dat ‘2022 een jaar was waarin ik als chef mijn grenzen heb verlegd, maar ook als mens op limieten ben gestoten’. ‘Na een periode van herbronning kijk ik gretig uit naar onze heropening op vrijdag 13 januari 2023.’ Nog eens twee maanden later kreeg Hiele opnieuw de Michelinster die hij ook al eens had gekregen toen hij nog kookte in een oud vissershuisje in Koksijde. Hiele was dit keer wél aanwezig op de uitreiking.

Het slachtoffer diende een klacht in, en het onderzoek lijkt nu afgerond door de onderzoeksrechter. Het parket van Brugge wil Hiele doorverwijzen naar de correctionele rechtbank op beschuldiging van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. ‘Mijn cliënt heeft nooit in de belangstelling willen staan’, zegt Van Eeckhaut. ‘Maar het is nu wel balsem voor zijn ziel dat het nieuws buiten zijn eigen wil naar buiten is gebracht. Want elke keer als dat heerschap (Hiele, red.) opnieuw wordt bejubeld omwille van zijn talent – dat er ongetwijfeld is – voelt dat voor mijn cliënt weer als een dolk in zijn hart. Omdat er nooit ruimte is voor de duistere kant van de medaille die zich tijdens de zeer ernstige feiten duidelijk heeft gemanifesteerd.’

Poging tot doodslag?

Er zou een herkwalificatie naar poging tot doodslag op tafel hebben gelegen. ‘Wij hebben als burgerlijke partij de klacht in de meest ruime vorm geformuleerd’, zegt Van Eeckhaut. ‘Er waren voldoende bezwaren. Mijn cliënt had het gevoel dat Hiele niet was gestopt met slaan als er geen derden waren tussengekomen. En dan had het anders kunnen aflopen. Of het onderzoek voldoende objectieve elementen in die richting heeft opgeleverd, kan ik pas na inzage van het strafdossier inschatten.’

Hiele is al jaren aan zijn opmars bezig in culinair België. In 2013 opende hij zijn restaurant in Koksijde. Hij kookte anders: brutaler, even vaak buiten op open vuur als binnen in de keuken. In 2021 kreeg hij zijn eerste ster. Datzelfde jaar ging hij dicht om vol ambitie te herbeginnen in de villa van de Sunair-familie Vanmoerkerke in de buurt van Oostende.

Hiele wilde gisteren zelf niet reageren op de aantijgingen. Hij verwees naar zijn raadsman, maar zei wel ‘superrustig’ te zijn. Meester Michael Verhaeghe: ‘Het klopt dat er een gerechtelijk onderzoek is geweest en dat er een onderzoeksrechter is aangesteld. Maar ik kan niet ingaan op inhoudelijke vragen, daarvoor is het dossier nog te prematuur. Wij hebben zelfs nog geen weet van de eindvordering.’ Het dossier verhuist nu naar de raadkamer, die zal beslissen of Hiele zich moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank.