© NASA/JPL-Caltech

NASA verliest contact met ruimtesonde op 20 miljard kilometer van aarde door draai van 2 graden

Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA kan momenteel niet meer communiceren met hun ruimtesonde Voyager 2. Dat heeft het Jet Propulsion Lab van NASA deze week bekendgemaakt. Het probleem zou binnen enkele maanden opgelost moeten zijn.

Vanop aarde werden op 21 juli enkele geplande commando’s naar de ruimtesonde gestuurd. Maar dat verliep niet helemaal volgens planning. Die commando’s zorgden er uiteindelijk voor dat de antenne van de Voyager 2 zich twee graden wegdraaide van de planeet aarde. Daardoor kan de sonde nu geen signalen meer naar de aarde sturen en dus ligt de communicatie tussen Voyager 2 en de antennes van het Deep Space Network van NASA plat.

Gelukkig werd Voyager 2 zo geprogrammeerd dat de ruimtesonde enkele keren per jaar zijn positie opnieuw instelt en de antenne dus opnieuw richting de aarde zal draaien. De volgende reset staat gepland op 15 oktober. Op dat moment zou de communicatie tussen NASA en de Voyager 2 dus opnieuw moeten kunnen hervatten. De ruimtesonde zou normaal moeten functioneren in de tussentijd.

De Voyager 2 werd in augustus 1977 gelanceerd voor de verkenning van de vier grote buitenplaneten van ons zonnestelsel. Eind 2018 verliet de sonde ons zonnestelsel en bereikte ze de eindeloze ruimte tussen de sterren, het zogeheten interstellaire medium. De Voyager vliegt momenteel op zo’n 19,9 miljard kilometer afstand van de Aarde.

Het Deep Space Network van NASA.© Shutterstock

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer