Hogere spaarrente bij verschillende banken en nieuw parkeerbeleid in Antwerpen: dit verandert op 1 augustus

Een nieuwe maand betekent nieuwe regels. Zo treedt in Antwerpen het nieuwe parkeerbeleid in werking enĀ worden de regels voor het verkrijgen van een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling strenger. Augustus brengt ook goed nieuws voor de portemonnee: KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Beobank volgen de concurrentie en verhogen de spaarrente en de drempel voor de terugbetaling van brilglazen wordt opnieuw verlaagd.

BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Beobank verhogen spaarrente

Bij Fortis gaat de basisrente van de gewone spaarrekening omhoog van 0,15 naar 0,25 procent, en de getrouwheidspremie stijgt van 0,10 naar 0,25 procent. Op de spaarrekening Plus van Fortis is de stijging van de rente iets sterker: de basisrente blijft op 0,50 procent liggen, maar de getrouwheidspremie gaat omhoog naar 1 procent. Die spaarrekening is beperkt tot maximaal 100.000 euro. Ook Fortis-dochters Fintro en Hello bank! bieden die spaarrekening Plus aan.

KBC biedt de klanten vanaf augustus op gewone spaarboekjes een basisrente en een getrouwheidspremie aan van telkens 0,45 procent. De totale rente gaat zo van 0,60 procent naar 0,90 procent. Start2Save-rekeningen brengen meer op (1,50 procent), maar klanten kunnen er maximaal 500 euro per maand op storten.Ā Ā 

In de loop van juli kondigde ookĀ INGĀ als laatste van de grootbanken een renteverhoging aan. De basisrente op de ING Spaarrekening stijgt van 0,35 procent naar 0,45 procent. De getrouwheidspremie stijgt naar 1,05 procent. Bij ING Tempo Sparen (maximaal 500 euro per maand) gaat de rente fors de hoogte in: de basisrente stijgt van 0,70 procent naar 0,75 procent en de getrouwheidspremie naar 1,50 procent.

ING-klanten die nog een oude spaarrekening blijven achter met een lagere vergoeding. De basisrente stijgt van 0,40 naar 0,55 procent en de getrouwheidspremie naar 0,15 procent.

BijĀ Beobank, tot slot, gaat de basisrentevoet op de klassieke spaarrekening van 0,30 procent naar 0,45 procent. De getrouwheidspremie op die rekening springt naar 0,45 procent.

De banken staan onder druk om hun rentes te verhogen. Een hele resem banken heeft de afgelopen tijd renteverhogingen doorgevoerd. Bij Belfius steeg de rente al op 1 juli, bij Argenta, Crelan en Axa Bank op 17 juli. Enkele kleinere banken bieden intussen meer dan 2 procent rente op spaarrekeningen zonder extra voorwaarden.

Nieuw parkeerbeleid in Antwerpen gaat van start

Het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen treedt op 1 augustus in werking. Belangrijkste wijziging is dat bezoekers nog nauwelijks op straat zullen kunnen parkeren in de binnenstad, grosso modo tussen de Leien en Scheldekaaien. Die zone wordt grotendeels voorbehouden voor bewoners en vergunninghouders.

Doel van het nieuwe beleid is bijvoorbeeld toeristen in de richting van de parkeergebouwen en ondergrondse parkeergarages sturen. Dat moet er volgens het stadsbestuur voor zorgen dat het hart van de stad leefbaarder wordt, en dat er minder bezoekers blijven rondrijden op zoek naar een parkeerplaats.Ā Ā 

De traditionele automaten waar je kan betalen voor een parkeerplaats zullen verdwijnen, en ook op parkeerapps zal je je wagen niet meer kunnen registreren als bezoeker. Er zijn wel uitzonderingen voor zorgverleners, ondernemers en personen met een handicap. Bewoners zullen een 'bezoekerspas' kunnen aanvragen.

"Zowat een derde van de parkeerplaatsen in de straat wordt momenteel ingenomen door bezoekers, en dat zorgt voor een te grote parkeerdruk", verklaarde schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) de beleidswijziging.

Meer brilglazen komen in aanmerking voor terugbetaling

Vanaf 1 augustus komen meer brilglazen in aanmerking voor terugbetaling door de ziekteverzekering. Op jaarbasis zal het Riziv zo voor ruim 10.000 meer mensen brilglazen kunnen terugbetalen. De brilsterkte die voor een betere tussenkomst in aanmerking komt, wordt naar 7,00 verlaagd.

"Wie een bril nodig heeft, moet die ook kunnen betalen", vindt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "We verlaagden de drempel voor terugbetaling al een eerste keer in 2021. Nu doen we dat opnieuw. Ook volgend jaar moet de drempel verder naar beneden. Een goed zicht moet evident zijn voor iedereen."Ā Ā 

Voor kinderen jonger dan 18 worden brilglazen al terugbetaald vanaf 0,00 dioptrie. Voor 65-plussers kunnen multifocale brilglazen al worden terugbetaald vanaf een dioptrie van 4,25.Ā Ā 

Enkel erkende opticiens kunnen de brilglazen voorschrijven en afleveren. Het gaat om een volledige terugbetaling voor mensen zonder voorkeurregeling bij een geconventioneerde opticien en voor mensen met voorkeurregeling bij een (geconventioneerde of niet geconventioneerde) opticien. De terugbetaling zonder voorkeurregeling bij een niet-geconventioneerde opticien is 75 procent.

Zwitsers wegenvignet kan online aangekocht worden

Het wegenvignet voor Zwitserland kan vanaf 1 augustus ook online aangekocht worden. Het vignet is niet gekoppeld aan een voertuig, maar aan de nummerplaat. "Die oplossing is voordelig voor wie rondrijdt met verwisselbare nummerplaten en voor wie in de loop van het jaar een nieuwe auto koopt", laat de Zwitserse regering weten. Ook buitenlandse auto's die de Zwitserse snelwegen gebruiken, moeten over zo'n vignet beschikken.

Via vignetteswitzerland.com kunnen automobilisten het nieuwe e-vignet aankopen. Net zoals het traditionele vignet, dat achteraan de voorruit wordt gekleefd, zal ook het e-vignet 40 Zwitserse frank (ongeveer 42,5 euro) kosten. Het vignet is 14 maanden geldig, van 1 december van het voorgaande jaar tot eind januari van het jaar erop.

Het traditionele en het elektronische vignet zullen in eerste instantie naast elkaar gebruikt kunnen worden. De Zwitserse regering is van plan de vignettensticker af te schaffen zodra die minder dan 10 procent uitmaakt van alle verkochte vignetten.

Gunstig belastingregime voor onderzoek en ontwikkeling wordt strenger

Vanaf 1 augustus worden de regels voor het verkrijgen van een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling verstrengd.Ā DeĀ aanmeldingĀ van een onderzoeks- of ontwikkelingsproject of -programma bijĀ de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) moet vanaf heden gebeurenĀ vĆ³Ć³r de aanvangsdatumĀ van het project of programma om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling bedrijfsvoorheffing.Ā 

Dankzij een gunstige regeling kunnen werkgevers met onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten of -programma's genieten van een vrijstelling van de roerende voorheffing van 80%. Dit betekent dat ze een deel van de bedrijfsvoorheffing die ze inhouden op de lonen van hun werknemers niet moeten doorstorten aan de fiscus.

Tot voor kort vond de belastingdienst het niet nodig om een project te registreren voor het starten van een nieuwe onderzoeks- of ontwikkelingsactiviteit. De gedeeltelijke vrijstelling van roerende voorheffing kon echter pas worden toegepast vanaf de datum waarop het project werd geregistreerd.

In zijn arrest van 6 januari 2023 nam het Hof van Cassatie een strikter standpunt in dan dat van de belastingdienst. Volgens het Hof moet de registratie van een nieuw project plaatsvinden vĆ³Ć³r de startdatum van het project. Meer informatie over het arrest vind je hier.

Meest gelezen