Hoe krijg je groene bananen sneller rijp? En smaken ze dan nog even lekker?
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis: zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of wil opeten als krachtvoer voor je work-out. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? En hoeveel tijd moet je rekenen om die groene bananen zo snel mogelijk geel te krijgen?
“Als je de bananen nog even wil bewaren en als ze nog niet voor directe consumptie zijn, koop je er best groene”, zegt Zincke Vandenbroucke, manager Groenten en Fruit bij Delhaize. “Hoe geler de bananen, hoe rijper ze vanzelfsprekend zijn, en hoe sneller je ze moet opeten. Wil je meteen zoete, rijpe en malse bananen eten zonder dat je nog tijd wil besteden aan het rijpen, kijk dan in de rayon van het vers fruit naar de exemplaren met bruine stippen en vlekjes. Die zijn heel rijp en dus ook het zoetst.”
De manier waarop je de bananen thuis bewaart, draagt veel bij aan de rijpheid ervan. “Wat je ook doet: bewaar bananen niét in de koelkast”, tipt Vandenbroucke. “Dat is geen goed idee, omdat ze in de koelkast grauw en grijs worden. Hetzelfde geldt voor koude en tochtige plekken. Zorg voor een droge bewaarplaats op kamertemperatuur.”
Hou de bananen samen
Hoe je ze bewaart, hangt dan weer samen met wanneer je de banaan wil opeten. Als je tijd hebt om ze langzaam te laten rijpen, is de fruitschaal de ideale plaats. “Hou de bananen in een tros bij elkaar. Zo rijpen ze sneller dan apart. Wat ook helpt: leg de bananen naast ander (rijp) fruit, zoals appelen en peren. Dat fruit produceert ethyleen, een soort gas dat ervoor zorgt dat vruchten sneller gaan rijpen. Het gas helpt zetmeel om te zetten in suiker. Bananen rijpen sneller in de buurt van ander fruit. Het omgekeerde geldt ook: leg een rijpe banaan bij ander, minder rijp fruit en je krijgt hetzelfde resultaat. De appelen en de peren gaan sneller rijpen.”
Hoe krijg je een banaan instant rijp?
Wil je het rijpingsproces versnellen omdat je de banaan nu nodig hebt? Dan is het een goed idee om de bananen in een papieren of plastieken zak te steken. De ontwikkeling van het ethyleengas zal zo nog een stuk versnellen. En je kan het proces eventueel nog meer versnellen door extra ander fruit toe te voegen aan diezelfde zak. Zo kan je binnen twee dagen al meteen heel rijpe bananen krijgen.”
Door een banaan in de oven of microgolfoven op te warmen, versnel je het rijpingsproces
Is twee dagen niet snel genoeg? Dan moet je de ietwat grovere middelen gebruiken. Steek de onrijpe banaan in de oven, leg ze op een bakplaat of in een ovenschotel en schuif de banaan in een op 150 graden voorverwarmde oven. Binnen het uur heb je een rijpe banaan. Let wel op: de banaan zelf is rijp, maar de smaak rijpt niet per se mee. Hou er verder ook rekening mee dat je de banaan even laat afkoelen voor je er je tanden inzet.
Als zelfs een uur niet snel genoeg is, zou de microgolfoven de reddende (rijpings)engel zijn. Twee minuten zou volstaan om van een groene een gele én malse banaan te maken. Prik wat gaatjes in de schil en schuif hem de microgolfoven in. Maar opnieuw: hou rekening met de nodige afkoeltijd om van een écht lekkere bananensmaak te kunnen genieten. Is de banaan op het randje van rijp en onrijp, dan helpt het soms om die een dagje in de zon te leggen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op een lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?