Voortaan mogen alleen bewoners nog op straat parkeren in Antwerpse binnenstad

Themabeeld© Jan Van der Perre

In de stad Antwerpen wijzigt het parkeerbeleid dinsdag drastisch, met name in de historische binnenstad. Op straat parkeren zal er in regel voorbehouden zijn voor bewoners en specifieke vergunninghouders, bezoekers moeten zich wenden tot parkeergarages, park-and-rides of alternatieve vervoersmiddelen. Bij de aankondiging enkele maanden geleden waren de reacties erg verdeeld.

jvh
Bron: BELGA

Om een nog meer voetgangersvriendelijk centrum te creëren voor zowel bezoekers als bewoners, wil het stadsbestuur van N-VA, Vooruit en Open VLD van het gebied tussen grosso modo de Leien, de kaaien, de Scheldestraat op het Zuid en de Ankerrui/Brouwersvliet nabij het Eilandje een parkeerzone maken waar alleen bewoners, zorgverstrekkers, bepaalde ondernemers en autodelers met de juiste vergunning nog mogen parkeren op straat. De redenering is er dat er voldoende parkeergarages in dat gebied zijn om bezoekers een alternatief te bieden.

Bewoners van het bewuste gebied kunnen wel een “bezoekerspas” aanvragen. Daarmee kan je een bezoeker maximaal drie uur lang (betalend van maandag tot zaterdag) laten parkeren op straat, en dat voor in totaal maximaal 90 betalende uren per kwartaal. Ook voor personen met een parkeerkaart voor personen met handicap is er nog een uitzondering: zij kunnen in alle tariefzones gratis blijven parkeren.

De reacties op het nieuwe reglement waren de voorbije maanden erg verdeeld. Voor sommigen gaat het nog niet ver genoeg, anderen vrezen dan weer dat shoppers en toeristen weg zullen blijven. Het stadsbestuur belooft alvast snel een evaluatie te maken en bij te sturen indien nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen