De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden tijdens hun ontmoeting  in Kiev in februari van dit jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden tijdens hun ontmoeting in Kiev in februari van dit jaar. © AFP

ANALYSE. Het einde van de oorlog in Oekraïne? “Zo goed als zeker dat Poetin naar kernwapens grijpt als hij de Krim dreigt te verliezen”

Vergeet ze maar, die vredesgesprekken. Want volgens één van de Amerikanen die al in Moskou hebben gepolst, geeft Rusland geen duimbreed toe. Hij noemt het zelfs “zo goed als zeker” dat Poetin naar kernwapens grijpt als hij de Krim dreigt te verliezen. De EU zou binnenskamers rekening houden met nog zeker vier jaar oorlog — en die duur valt ook af te lezen uit een nieuwe wet die vorige week al door een commissie van het Russisch parlement is goedgekeurd.

51 reacties

  • Chris Veepee

    8 maanden geleden
    Indien die kernbom gebruikt wordt, dan mogen wij er ook een op Moskou gooien toch?
  • Marianne wauman

    8 maanden geleden
    Rusland mag Oekraine in puin schieten, maar als Oekraine terugslaat en Moskou aanvalt met drones is dit een terroristische daad. Om het kinderlijk te zeggen" ik mag dat" ( Rusland) maar" jij mag dat niet" ( Oekraine) Hoe kleingeestig kun je zijn, Rusland wordt eindelijk eens volwassen en overleg eens om de oorlog te beeindigen. Niemand is winnaar in een oorlog, enkel de machtshonger telt voor enkelen en die moeten ze wereldweid straffen.
  • Werner Hellinghuizer

    9 maanden geleden
    Ik snap niet dat alle landen maar toelaten dat Oekraïne elke dag in puin mag worden gebombardeerd en dat ze niet terug mogen slaan in Rusland. En ik mag hopen dat als Rusland een kernbom op Oekraïne gooit (natuurlijk niet op de Krim maar ergens waar ze er verder geen last van hebben) dat wij (VS of welk land dan ook) een kernbom op Rusland gooien, die de gehele hoofdstad weg vaagt. Want ze zijn daar allemaal verantwoordelijk voor vele dode aan zowel Oekraïne als Russische kant.
  • Evan De Jongh

    9 maanden geleden
    Poetin maakt niet uit hoeveel Russen sterven als Krim gebombardeerd wordt, gewoon feit dat hij het kon doen als machtsvertoon is voldoende. De "gewone" Russen die nog steeds denken dat hun president het beste met hun voorheeft zullen het wel merken als de bom valt, dan is het te laat. Als men Rusland wil raken moet men beginnen met hun vloot in de Zwarte Zee te vernietigen, daarna de vliegtuigen. Mag nog een miljoen soldaten hebben, zonder raketten vanop zee en in lucht zal het rap over zijn.
  • Johan Quyssens Johan

    9 maanden geleden
    Als de Navo Poetin eens heel duidelijk maakt dat indien hij kernwapens gebruikt zij onmiddellijk zullen reageren met het gebruik van dezelfde wapens en eens hun tanden tonen door deze op Navo grondgebied in paraatheid te brengen zodat zij Poetin ook eens overbluffen dan zal hij wel eens nadenken.De Navo kijkt tot op heden heel braaf rond.Neem eens een voorbeeld aan de drie vrachtschepen doe ondanks het verbod toch aangemeerd hebben in Oekraïne.Dat noem ik lef hebben