Premiers Leo Tindemans, Mark Eyskens, Wilfried Martens, Yves Leterme en Charles Michel maken deel uit van het onderzoek
Volledig scherm
PREMIUM
Premiers Leo Tindemans, Mark Eyskens, Wilfried Martens, Yves Leterme en Charles Michel maken deel uit van het onderzoek © HLN

Meer dan duizend ruzies binnen de federale regering ontleed: “4 op de 10 communautaire ruzies waaien gewoon voorbij”

Politiek“40 procent van de conflicten tussen de Franstaligen en de Nederlandstaligen waaide voorbij zonder gevolg.” Maxime Vandenberghe (UGent) bracht veertig jaar aan communautaire conflicten in kaart. Volgens zijn onderzoek verminderde het aantal ruzies dankzij de zes staatshervormingen. Komt er volgend jaar een zevende aan, dan is herfederaliseren geen goed idee. “Sinds 2011 heeft de federale regering het deksel op de communautaire stoomketel geduwd, dat kan er in 2024 afvliegen.”

29 reacties

  • Gino Sinnesael

    9 maanden geleden
    Er is maar 1 oplossing wanneer een koppel steeds ruzie heeft en maar weinig kan en wilt 'bijleggen': uit elkaar gaan. Liefst als 'goede vrienden' 😚
  • richard lenssens

    9 maanden geleden
    Maar 4 op 10 ?.Dus er wordt weinig bijgelegd dus want anders zou het 6 of 7 op 10 zijn.
  • Heinz Rumes

    9 maanden geleden
    Vergis je niet, elke ruzie wordt gevolgd door vergaderingen en daar staan vergoedingen voor, dus de federale ministers maken graag ruzie en verhogen zo hun inkomen.
  • Lisette van Dijk

    9 maanden geleden
    Philippe Lambrecht als Nederland uit het rijtje haalt zit je goed. Nederland heeft geen deelstaten! Wel provincies, net zoals België, met met provinciaal bestuur. Maar in Nederland is maar èèn regering!
  • Naessens Kristof

    9 maanden geleden
    Velen vergeten dat de miserie begonnen is met de Franstaligen die zelf een Franstalige partij wilden omdat de Vlamingen teveel te zetten hadden in de gezamenlijke partijen. Als er terug geherfederaliseerd wordt dan moeten ook de 'voordelen' die toegestaan werden aan de Franstaligen om dit te bekomen teruggeschroefd worden, en dat zal zeker niet gebeuren. Het enige dat hun kan doen bewegen is een zak met geld, zoals gewoonlijk. Slaafse partijen aan Vlaamse zijde genoeg om dit nog eens te doen.