AFP or licensors

Myanmarese junta verleent ex-leider Aung San Suu Kyi gedeeltelijk gratie

De voormalige leider van Myanmar en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi (78) krijgt gratie voor 5 van de 19 misdrijven die ze volgens het regime heeft begaan. Dat melden staatsmedia. De gratieverlening maakt deel uit van de amnestie die de junta in Myanmar aan meer dan 7.000 gevangenen gaf voor de boeddhistische vastentijd. "Maar het lijkt er niet op dat ze nu vrij zal komen", zegt correspondente Annelie Langerak. 

In 2021 voerde het leger van Myanmar een staatgreep uit. Daarbij werd de leider Aung San Suu Kyi afgezet en voor verschillende misdaden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 jaar. De misdaden gaan van opruiing tot corruptie. Ze ontkende alle beschuldigingen en ging in beroep. 

Vandaag melden de Myanmarese staatsmedia dat het regime haar gratie heeft verleend voor vijf van de 19 misdrijven. "In 14 andere zaken moet zij haar straf nog uitzitten", zegt correspondente Annelie Langerak in "De ochtend". Volgens persagentschap Reuters moet ze nog in huisarrest blijven.

Vorige week verliet ze de gevangenis en werd ze in de hoofdstad Naypyitaw onder huisarrest geplaatst. Dat betekent niet dat ze in haar eigen woning moet blijven, maar achter slot en grendel in een huis aangeduid door de junta.

Land in chaos

Wat dit nu precies betekent, is voorlopig onduidelijk. "Zolang ze niet worden vrijgelaten, betekent dit zeer weinig", zegt Langerak. "Dat lijkt niet te gebeuren. Het lijkt er eerder op dat de junta verwarring probeert te zaaien voor het volk om een antwoord te geven op de brute onderdrukking."

De militaire junta krijgt het land niet onder controle sinds de staatsgreep in 2021. "Het volk van Myanmar heeft zich verenigd in verzetsgroepen. Dagelijks zijn er protesten en wordt er gestaakt. Het land is in complete chaos terechtgekomen."

"Waarnemers zeggen ook dat de junta er niet in zal slagen de controle te krijgen. Ze willen heel graag verkiezingen houden. Dat zijn verkiezingen waar heel wat kandidaten van zijn uitgesloten. Het lijkt eerder om hun regime een schijn van legitimiteit te geven. Het blijkt nu een beetje toe te geven aan de democratische krachten die tegen het regime strijden."

Nobelprijs

Suu Kyi is de dochter van de onafhankelijkheidsheld van Myanmar en werd in 1989 voor het eerst onder huisarrest geplaatst na massale protesten tegen decennia van militair bewind.

In 1991 won ze de Nobelprijs voor de Vrede voor haar campagne voor democratie, maar ze werd pas in 2010 volledig vrijgelaten uit haar huisarrest. In 2015 won ze de verkiezingen. Die maakten toen deel uit van een militaire hervorming. In 2020 won haar partij opnieuw de verkiezingen, maar het leger beschuldigde haar van verkiezingsfraude waarna het een staatsgreep pleegde.

Sindsdien woedt er een conflict in Myanmar. Daarbij vielen al meer dan 3.000 doden en sloegen honderdduizenden inwoners op de vlucht.

Tijdens haar ambtstermijn als regeringsleider kreeg ze ook kritiek op de manier hoe ze omging met de Rohingya, de moslimminderheid in het westen van het land. Aung San Suu Kyi verdedigde het leger toen die de Rohingya brutaal aanviel en op bloedige wijze verdreef naar Bangladesh.

Meest gelezen