Foto van een vliegtuig van het Franse leger

Eerste evacuatievliegtuigen uit Niger geland in Parijs en Rome, 18 Belgen aan boord

In de Franse hoofdstad Parijs en in de Italiaanse hoofdstad Rome zijn de eerste twee evacuatievliegtuigen uit Niger geland. De toestellen vervoerden Europeanen, onder wie ook 18 Belgen, die vrijwillig het land wilden verlaten. Later vandaag zouden ook nog verschillende andere evacuatievliegtuigen aankomen. In Niger pleegden militairen vorige week een staatsgreep. Sindsdien is het er erg onrustig. 

Om halftwee vannacht is het eerste evacuatievliegtuig uit Niger geland op de luchthaven Charles De Gaulle, bij de Franse hoofdstad Parijs. Aan boord waren 262 Europeanen die vrijwillig het Afrikaanse land wilden verlaten. Het gaat vooral om Franse passagiers, maar ook enkele Belgen waren aan boord. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib waren 18 Belgen en rechthebbenden aan boord van de Franse vluchten.

BEKIJK - "Blij dat we terug zijn", geëvacueerden reageren opgelucht:

Videospeler inladen...

Ook in Rome is ondertussen al een evacuatievlucht geland. Aan boord waren 87 passagiers, zo maakte de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani bekend. Persbureau ANSA schrijft dat het bij de 87 passagiers onder anderen om 36 Italianen, 21 Amerikanen, 4 Bulgaren en 2 Oostenrijkers ging. 

Later vandaag komen nog verschillende andere evacuatievliegtuigen aan. Twee vliegtuigen zouden in Frankrijk landen, één vliegt naar Rome. Ook op die vliegtuigen zijn vermoedelijk Belgen aan boord. Het doel is om alle Europeanen die dat willen voor de middag te evacueren. 

Buitenlandse Zaken heeft momenteel weet van zowat 110 Belgen in Niger. Het gaat om 90 mensen die zich hebben ingeschreven op het consulaire register van Niger en een 20-tal landgenoten die hun aanwezigheid in het land hebben gesignaleerd via de webapplicatie Travellers Online. 

Steeds meer landen sporen hun burgers aan om Niger te verlaten of halen landgenoten terug. 

Vrees voor veiligheid Fransen in Niger

Er zijn zo'n 600 Franse burgers aanwezig in Niger. Frankrijk vreest dat zij zullen worden geviseerd door aanhangers van het nieuwe militaire regime. Na de staatsgreep vorige week was er al veel protest tegen de gewezen kolonisator.

Zondag probeerden duizenden aanhangers van de staatsgreep de Franse ambassade in Niamey binnen te vallen. Ze moesten met traangas uiteen worden gedreven. De Franse president Emmanuel Macron dreigde ermee om op te treden tegen iedere aanval op Franse burgers en op Franse belangen in Niger.

Gisteren beschuldigden de militairen die de macht hebben gegrepen Frankrijk ervan militair te willen ingrijpen. Parijs ontkent dat.

Niger is een strategische partner van Frankrijk. Onder de afgezette president Mohamed Bazoum was het een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen islamistische militanten. Momenteel zijn 1.500 Franse militairen actief in het land. Een deel daarvan werd overgeplaatst vanuit Mali, nadat de nieuwe militaire machthebbers daar de Fransen hadden opgedragen om het land te verlaten.

Franrijk zegt dat een evacuatie van de militairen niet aan de orde is.

BELUISTER - Wat zijn de belangen van Frankrijk en het Westen in Niger?

Keert ook Niger zich af van het Westen?

Ex-kolonisator Frankrijk en de Europese Unie hadden de voorbije jaren een flinke voet aan de grond in de zogenoemde G5 van de Sahel: Mauretanië, Mali, Burkina Faso, Tsjaad en Niger. Frankrijk had er militaire operaties om de invloed van de jihadisten in te perken. 

Maar in Mali en Burkina Faso zijn intussen staatsgrepen gepleegd en zijn er militaire regimes aan de macht. Beide landen kozen er in de strijd tegen het jihadisme voor om het Westen de rug toe te keren. Mali ging in zee met het Russische huurlingenleger Wagner om het islamistische terrorisme en de gewapende bendes te bestrijden. 

Niger gold als een van de laatste bondgenoten van Frankrijk in de Sahel. Maar vorige week vond ook daar een staatsgreep plaats. President Mohamed Bazoum werd gevangen genomen en militairen grepen de macht. De vrees leeft nu dat ook Niger zich afkeert van het Westen en zijn blik voortaan op Rusland richt.

Meest gelezen