Het allergieteam van het AZ Herentals met het nieuwe toestel voor de allergietesten
Foto: AZ Herentals

Snellere en meer betrouwbare allergietesten dankzij nieuw toestel dat mee ontwikkeld werd door arts van AZ Herentals

In het ziekenhuis van Herentals zal een allergietest vanaf nu sneller en minder vervelend moeten verlopen. Dat komt door de aankoop van een nieuw toestel dat mee ontwikkeld werd door een arts van het ziekenhuis zelf. De traditionele allergietesten waren tijdrovend en arbeidsintensief, omdat er telkens een zorgverlener voor nodig was.

Het AZ Herentals heeft een toestel aangekocht dat allergietesten op een snellere, minder vervelende en vooral meer betrouwbare manier kan uitvoeren. "Tot nu toe waren er twee traditionele manieren om mensen op allergieën te testen, namelijk de krasjestesten op de armen en de bloedtesten", zegt Senne Gorris, arts in het ziekenhuis die het het nieuwe toestel mee ontwikkeld heeft. "Vooral die eerste werd tot nu toe het meeste gedaan: dan brengt een zorgverlener verschillende druppels met telkens een bepaald allergeen aan op de arm via een kleine prik. Na vijftien minuten is dan eventueel een allergische reactie bij een bepaalde prik zichtbaar."

Maar die traditionele allergietest moet dus telkens afgenomen worden door een zorgverlener en is daardoor erg arbeidsintensief en tijdrovend. "Bovendien moet die zorgverlener ook erg geconcentreerd zijn. Ik heb het zo al eens meegemaakt dat iemand al zijn katten wegdeed omdat ze hem hadden verteld dat hij een kattenallergie had, om dan daarna te horen dat die diagnose niet klopte en hij eigenlijk allergisch was voor berkenbomen." Gorris begon daarom vier jaar geleden te zoeken naar een alternatief, waarbij zijn diploma als ingenieur hem goed van pas kwam. Zo was het zogenaamde S.P.A.T.-toestel geboren.

Het zogenaamde S.P.A.T.-toestel dat de nieuwe innovatieve allergietesten uitvoert
Foto: AZ Herentals

Hoe werkt het toestel dan? "De patiënt moet zijn arm onder het toestel houden en krijgt op tien seconden tijd twaalf identieke krasjes tegelijkertijd. Na tien minuten moet de patiënt dan opnieuw zijn arm onder het toestel houden en zal artificiële intelligentie kunnen aflezen op welke plaatsen er een allergische reactie was en waarvoor de patiënt dus allergisch is." Volgens Gorris bleek uit studies ook dat het toestel minder pijnlijk aanvoelt voor de patiënt. "Daarom kan dit toestel ook een oplossing bieden om allergietesten op kinderen te doen."

Allergieën onderbehandeld

Niet alleen in het AZ Herentals zullen deze innovatieve allergietesten gedaan worden, ook in het UZ in Leuven en het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk zijn de nieuwe toestellen al te vinden. "Ziekenhuizen zullen de investering bovendien al na enkele jaren terugverdienen, omdat het minder werk vraagt van zorgverleners en er ook minder dure allergenen nodig zijn om de tests te doen." Gorris hoopt om het aantal allergietesten in ziekenhuizen sowieso op te drijven. "In een kleiner ziekenhuis als het AZ Herentals doen we er zo'n 50 per maand, in grotere ziekenhuizen gaat het om een 200-tal", zegt hij. "Maar eigenlijk zijn allergieën onderbehandeld, in het AZ Herentals willen we met deze innovatieve testen dan ook onze expertise versterken."

Dokter en medeontwikkelaar Senne Gorris bij het nieuwe toestel voor allergietesten
Foto: AZ Herentals

Meest gelezen