Thijs Pattyn

Meer dan 170 bezwaren tegen gepland oorlogsmuseum met legervoertuigen in Ieper

Een groep buurtbewoners van Ieper dient 176 bezwaren in bij de stad Ieper tegen het geplande oorlogsmuseum met legervoertuigen. Dat zou er komen in de vroegere legerkazerne aan de Kemmelseweg. "We willen geen overlast van rondrijdende tanks." Maar volgens de initiatiefnemers van het museum zullen er helemaal geen tanks rijden.

Een delegatie van de buurtbewoners heeft de bezwaren afgegeven aan de Ieperse Schepen van Omgevingvergunningen Philip Bolle (Vooruit). De buurtbewoners zijn vooral bang voor trillingen en lawaai van rijdende tanks. Woordvoerder Pieter-Jan Naeyaert: "Dat gebeurt nu al af en toe en dat is echt storend. Voor ons kan een museum zolang het een statisch gegeven blijft. Maar tanks die rondrijden, kunnen niet voor ons."

Belangen proberen te verzoenen

Het is het War Heritage Institute dat de omgevingsvergunning vraagt voor een museum in de oude legerkazerne van Ieper. Adjunct-directeur Franky Bostyn spreekt tegen dat er tanks zullen rijden. "We zijn een museum voor oorlogsvoertuigen. Die zullen te bezichtigen zijn en daar ook hun onderhoud krijgen. Maar we zullen er niet mee rondrijden. Misschien zal dat occasioneel bij evenmenten gebeuren. Maar dat zal hooguit enkele keren per jaar zijn. En dan zullen we telkens een vergunning aanvragen. Net zoals de rally van Ieper een vergunning vraagt."

Schepen Bolle van Ieper laat onderzoeken of de belangen van alle partijen te verzoenen zijn. "Als stad staan we achter het idee voor een nieuwe beleving in Ieper. Maar we moeten ook rekening houden met de mobiliteit en de rust van de buurt. En ook de initiatiefnemer moet een kans op slagen krijgen. We zullen de bezwaren van de buurt met de grootste zorg bekijken. Misschien kunnen bijzondere voorwaarden in de omgevingsvergunning ervoor zorgen dat peis en vree van de omgeving niet verstoord wordt."

Thijs Pattyn

Het tankmuseum zou er pas over drie en een half jaar opengaan.

Meest gelezen