© ATV

37 dealers opgepakt op Tomorrowland, 360 festivalgangers met drugs kregen minnelijke schikking

Boom -

De politie heeft in totaal 37 dealers betrapt tijdens de twee Tomorrowland-weekends op de Schorre in Boom. Dat heeft het Antwerpse parket dinsdag bekendgemaakt. Alle verdachten kregen een rechtstreekse dagvaarding voor twee themazittingen op de rechtbank. Over de doodsoorzaak van de twee personen die dit jaar om het leven kwamen op het festival, is er nog geen duidelijkheid.

Jarit Taelman, Jef Wijckmans

Net zoals de vorige jaargangen stonden verscheidene politiezones in voor de veiligheid op en rond het terrein van de Schorre in Boom, en dat onder leiding van de lokale politie Rupel. Het drugsondersteuningsteam van de Antwerpse politie verspreidde zich iedere dag tussen de mensenmassa op het terrein om te proberen dealers op heterdaad te betrappen.

“Over de twee weekends heen werden 37 verdachten opgepakt”, bevestigt parketwoordvoerder Kato Belmans. Het gaat om vijf Belgen, twaalf Nederlanders, drie Spanjaarden, één Portugees, twee Italianen, één Pool, drie Britten, drie Ieren, één Roemeen, één Marokkaan, één Canadees, één Maleisiër en twee Australiërs.

Drie verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, alle dealers kregen een rechtstreekse dagvaarding voor een van de twee themazittingen op 25 oktober of 18 december.

© Politie Antwerpen

De politie betrapte ook 360 festivalgangers met een gebruikershoeveelheid drugs. “Zij kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden. In totaal gaat het om een bedrag van 86.250 euro”, zegt Belmans. Alle betrapte festivalgangers werden onmiddellijk van het terrein verwijderd en zagen hoe hun toegangsbandje werd doorgeknipt. De in beslag genomen drugs werden getest door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

Parket en politie benadrukken nogmaals dat ze op Tomorrowland kiezen voor de repressieve insteek. “We beseffen dat het onmogelijk is om iedereen te controleren en te verbaliseren. Het drugsprobleem op festivals kan niet alleen door politie en parket worden opgelost”, klinkt het. “We zijn slechts een onderdeel in een keten van verschillende stakeholders die samenwerken op het festival. Het is belangrijk dat elke partner zijn rol opneemt in de aanpak van de drugproblematiek op festivals.”

Drones in beslag genomen

In totaal arresteerden de politiediensten 181 personen op Tomorrowland: 131 bestuurlijke arrestaties, bijvoorbeeld voor openbare dronkenschap of overlast, en 50 gerechtelijke arrestaties. Ondanks de waarschuwingen vooraf noteerde de politie 141 aangiftes die voornamelijk betrekking hadden op zakkenrollerij of (grijp)diefstallen. Een inklimmer die op heterdaad werd betrapt, was in het bezit van vijf scanners en negen batterijen die gekoppeld waren aan de lockers van Tomorrowland. In totaal werden 99 inklimmers betrapt.

Daarnaast werden ook nog 29 taxi’s bestuurlijk in beslag genomen omdat er klanten werden geronseld buiten de voorziene zones of omdat de betrokken taxi wettelijk niet in orde was. Er werden ook meerdere inbreuken vastgesteld op het gebruik van drones, 12 exemplaren werden in beslag genomen.

Toxicologisch onderzoek

De voorbije twee weekends waren er ook twee overlijdens te betreuren op Tomorrowland. Twee weken geleden kwam het 26-jarige crewlid Nikola Stankovski uit Mechelen om het leven. Hij voelde zich al een hele dag onwel en werd ’s avonds dood aangetroffen in zijn tent op de crewcamping. Vorig weekend overleed een Thaise man (35). Hij werd bewusteloos aangetroffen in een VIP-zone. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis maar overleed daar niet veel later.

© ATV

Hun doodsoorzaak blijft voorlopig nog onduidelijk, het is wachten op de resultaten van het toxicologisch onderzoek. In Mechelen werd zaterdag afscheid genomen van Nikola Stankovski, het lichaam van de Thaise man wordt eerstdaags naar zijn thuisland gerepatrieerd.

LEES OOK. Vrienden vormen kleurrijke erehaag voor Nikola (26), de jonge Mechelaar die stierf op Tomorrowland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen