37 mogelijke drugsdealers opgepakt op Tomorrowland, 360 mensen beboet en buitengezet wegens drugsbezit

Op het dancefestival Tomorrowland zijn in de voorbije twee weekends 37 mensen opgepakt die ervan verdacht worden drugs te hebben verkocht. Dat meldt het parket van Antwerpen. Nog eens 360 andere festivalgangers werden betrapt op drugsbezit: zij kregen een boete en moesten het terrein verlaten.

Ook de politie heeft op de 17e editie van Tomorrowland in Boom heel wat werk gehad, zo tonen de cijfers van het parket van Antwerpen. Zo werden in de voorbije twee weekends 37 mogelijke drugsdealers op het terrein opgepakt. Het gaat om vijf Belgen, twaalf Nederlanders, drie Spanjaarden (onder wie één zelfs twee keer), één Portugees, twee Italianen, één Pool, drie Britten, drie Ieren, één Roemeen, één Marokkaan, één Canadees, één Maleisiër en twee Australiërs. Drie van hen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. 

Daarnaast wist de politie op Tomorrowland in totaal ook 360 festivalgangers te betrappen met een gebruikershoeveelheid drugs. Zij kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden van het parket. Die boetes schommelen tussen de 150 en de 300 euro: alles samen leverden die deze editie 86.250 euro op. Zo'n betrapte festivalganger verliest trouwens ook zijn toegangsbandje en moet het terrein onmiddellijk verlaten.

Eén inklimmer werd op heterdaad betrapt in het bezit van 5 scanners en 9 bijhorende batterijen gekoppeld aan de lockers en eigendom van Tomorrowland

Zodra drugsgebruikers en drugsdealers op het festivalterrein betrapt worden, start ook een vaste procedure, waarbij ze worden overgebracht naar het politiedorp op de festivalsite en gefouilleerd. De gevonden drugs worden er ook in beslag genomen en getest. Als het dan om een gevaarlijke hoge dosis blijkt te gaan, wordt dat ook gecommuniceerd op het terrein. Maar dat was dit jaar nooit het geval, klinkt het bij het parket.

BEKIJK - In dit lab komen drugs vanop festivals terecht:

Videospeler inladen...

Dit jaar kwamen op het festival twee mensen om het leven, een medewerker van Tomorrowland en een festivalganger uit Thailand. Hoewel de doodsoorzaak van de beide mensen nog moet worden vastgesteld, vermoedt het parket dat het overlijden van de medewerker met drugs heeft te maken.  

Inklimmers

Daarnaast werden 181 mensen gearresteerd wegens openbare dronkenschap of overlast: 50 gerechtelijk en 131 bestuurlijk. 99 mensen werden opgepakt omdat ze zonder ticket het festivalterrein probeerden binnen te dringen. Eén "inklimmer" werd op heterdaad betrapt in het bezit van 5 scanners en 9 bijhorende batterijen gekoppeld aan de lockers en eigendom van Tomorrowland.

Verder noteerde de politie 141 aangiftes, voornamelijk over zakkenrollen en grijpdiefstallen, oplichting met toegangsbandjes en diefstallen uit of beschadigingen van voertuigen. 664 autobestuurders kregen een GAS-boete voor fout parkeren. 114 auto's werden ook getakeld omdat ze op een hinderlijke plaats geparkeerd waren.

Verder zijn er 29 taxi's bestuurlijk in beslag genomen, omdat er klanten werden geronseld buiten de voorziene zones of omdat de taxi wettelijk niet in orde was. Ook zijn 12 illegale drones in beslag genomen. Tijdens Tomorrowland gelden strenge regels voor het gebruik van drones, om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen.

Meest gelezen